Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ännu utan arbete

För Norrsundet och de tidigare anställda på Stora Enso skulle 60 nya jobb vara som en skänk från ovan. 140 av de tidigare 325 anställda på massafabriken har fortfarande inget nytt jobb.

I morgon lämnar de sista avtalspensionärerna massafabriken och redan i går var det smörgåstårta och avtackning. Kvar på fabriksområdet blir bara de anställda som jobbar med barkpannan och vattenverket. I september flyttar dessutom Stora Ensos nya pelletsfabrik in i lokaler på området. Företaget Euromaint har också redan flyttat in på området. Men massaepoken i Norrsundet är definitivt över.

– Det känns vemodigt, säger Örjan Larsson, Pappers avdelningsordförande, som räknar med att jobba åtminstone året ut för medlemmarna i avdelningen.

Han hoppas att planerna på en solcellsfabrik ska bli verklighet. Många av Pappers medlemmar går fortfarande arbetslösa, och finanskrisen har inte gjort det lättare att hitta nya jobb.

– Många som har hittat nya jobb har blivit varslade igen under lågkonjunkturen, säger Örjan Larsson.