Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många åtal - men våldet ökar

Gävleborgspolisen är bäst i landet på att föra sina anmälningar vidare till åklagare. Antalet utredningar som leder till fällande domar har nästan fyrdubblats.
Men det offentliga våldet i stan ökar fortfarande.

Annons

Gävleborgspolisen har en hög procent uppklarade brott och rankas högt på den nationella listan. Det visar en färsk redovisning från Rikspolisstyrelsen.

Andelen redovisade ärenden till åklagare i förhållande till inkomna ärenden, det vill säga brott som Gävleborgspolisen avslutar och skickar vidare till åklagare för åtal, nedläggning eller åtalsunderlåtelse, är hela 35 procent. Det är klart bäst i hela landet. Övriga polismyndigheter ligger mellan 7 och 24 procent.
– Roligt att få en sådan stämpel på sig ibland. Det är glädjande, och visar att vi har fin och duktig personal, säger närpolischef Glenn Hillman.

Han tycker att Gävlepolisen gör ett bra jobb med de resurser som finns att tillgå. Han ser väldigt positivt på den nya rapporten och är nöjd med resultatet.
– Det visar att vi är effektiva och fungerar bra. Och att vi har väldigt fina samverkanspartners, säger han.

Gävlepolisen jobbar förebyggande på många sätt, bland annat mot narkomaner, och syftet är hela tiden att skapa en helhet som ska göra det svårare att begå brott. Samtidigt finns det områden där de kan göra mer.
– Det mörka molnet på himlen är det offentliga våldet, bland annat misshandel både inomhus och utomhus, som vi har problem med. Det är inte alls bra att det fortfarande ökar i Gävle, säger Glenn Hillman.