Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många bränder efter blixtnedslag

Åskovädret som drog över Gästrikland under gårdagseftermiddagen skapade problem för en del tågresenärer och elkunder. Men värst drabbades nog räddningstjänsten.
– Ett tag kändes det som om det började brinna efter varje blixtnedslag, säger inre befälet Johan Melin.

Troligen var det torkan i markerna i kombination med åsknedslag som orsakade gårdagens bränder. Under några timmars tid fick Gästrike räddningstjänst rycka ut på drygt ett tiotal larm.

– Det har varit lite körigt under eftermiddagen med bränder kors och tvärs i länet. Det lilla regn som kom hjälpte inte till alls, säger Johan Melin.

Bland annat fattade en elledning eld vid Riks 80 i närheten av Mackmyra och från Kungsberget larmade privatpersoner om en rökpelare inne i skogen.

Räddningstjänsten åkte också till en villa i Ockelbo som träffats av blixten, men den började inte brinna.

– Vi har varit snabbt framme till samtliga platser och där det har brunnit har vi hunnit släcka innan elden kunnat sprida sig, säger Johan Melin.

Under den tidiga kvällen kom larm om nya bränder, troligtvis i spåren av samma åskoväder. Bland annat vid Ösarvägen mellan Valbo och Hedesunda samt i Trollberg i Ockelbo, där den senare på grund av svårtillgänglig terräng fick släckas genom vattenbombning från helikopter.

Vid 21-tiden på kvällen hade inre befälet Johan Melin inga rapporter om pågående bränder. Inga personskador hade heller rapporterats in under dagen.

Även tågtrafiken i länet drabbades till följd av blixtnedslag. På vissa delar av sträckorna Falun och Gävle samt Ockelbo och Gävle fick ersättningsbussar sättas in under några timmars tid. Signalfel bland annat till följd av ett kortslutet kabelskåp var anledningen.

Från elbolaget Fortums driftcentral rapporterades det om störningar i elnätet. Men totalt drabbades inte mer än ett par, tre hundra abonnenter i Gästrikland när säkringar slogs ut. Ett ordinärt åskoväder för oss, som en av bolagets driftingenjörer sammanfattade det.