Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många faror på K2

För 16 år var bergsbestigaren Mikael Reuterswärd nära toppen på K2 innan han tvingades avbryta. 8 000 meter upp på berget och endast 200 meter från olyckan under fredagen förolyckades även en ur Mikaels expedition.

1992 befann sig Mikael Reuterswärd från Stockholm på 8 000 meters höjd på K2 när säkringen för en person ur hans expedition inte höll och han hjulande 2000 meter ner från berget.

– Det finns en anledning att man kallar K2 världens farligaste berg. Det finns inget som skyddar dig och som klättrare är du hela tiden exponerad för de yttre farorna, säger han.

Det är inte ovanligt att klättrare dör på K2 som anses vara världens farligaste berg. Cirka 70 människor har hittills mist livet på berget.

Enligt Mikael Reuterswärd är man som klättrare väldigt utsatt på K2 eftersom det finns många yttre faror som vädret, laviner och stenar. Mikael berättar att erfarna klättrare fått problem på K2 då de satt upp rep men laviner har dragit ner deras stödlinor.

Till skillnad från Mount Everest, som inte är lika utsatt för stormar, är vädret det största problemet på K2. Flera oförutsägbara stormar har orsakat många dödsfall.

K2 är format som en egyptisk pyramid och därmed väldigt svårt att bestiga eftersom det är så brant vilket skapar faror i synnerhet under stormar.

Flera klättrare har dessutom blivit strandsatta på K2. 1986 omkom 13 av världens bästa klättrare då de på 8 000 meters höjd överraskades av ett oväder.

” Det finns en anledning att man kallar K2 världens farligaste berg. Det finns inget som skyddar dig och som klättrare är du hela tiden exponerad för de yttre farorna.”