Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många felkällor

GÄVLE
Brunnsvatten kan bli otjänligt av flera orsaker.
En borrad brunn kan ge ifrån sig radon som måste ventileras bort.

Annons
En grävd brunn kan vara otät så att smutsigt regnvattnen läcker in, eller drar med sig till exempel gödsel ner i vattnet.
Ett annat problem är surt vatten, som kan frigöra olika metaller ur vattenledningarna. Det är sällan speciellt farligt, men kan ge vattnet en otrevlig bismak.
Radon i vattnet måste luftas bort. Det kräver en luftningsanläggning med filter, som kan kosta från några tusenlappar upp till 100 000-tals kronor.

Radonet slås ut
Luftningen går till så att vattnet finfördelas i partiklar, så att radonet "slås ur". Därefter passerar vattnet ett partikelfilter. Det är viktigt att radonluftningen sker utomhus, annars samlas det frigjorda radonet i huset i stället.
Med en grävd brunn slipper man de problemen. Däremot finns det mycket annat som kan gå fel. Om regnvatten kan läcka in mellan cementringarna i brunnen kan det dra med sig humuspartiklar från jorden, eller till exempel gödsel från gräsmattan.

Måste tätas
Om det sker måste brunnen tätas, tömmas och renas. Ofta renar man brunnen genom att sanera med klor. Det dödar alla bakterier.
Ibland räcker det att gräva ett dike som leder bort regnvatten från området kring brunnen. Det här kan brunsborrare och andra kunniga inom området förklara mer om.
För att lära dig mer om brunnar och brunnsborrning. Besök www.geotec.se
Geotec är en sammanslutning för brunnsborrningsföretag i hela Sverige.
På hemsidan hänvisar de till yrkeskunniga företag i ditt närområde.
MAGNUS LUNDQUIST