Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många inbrott jul och nyår

Jul- och nyårshelgen är högtider för inbrottstjuvar. Enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansa är nyårsdagen den dag då det anmäls flest inbrott. Till och med juldagen har ett par inbrott i Gästrikland anmälts.

Annons

Många som kommer hem efter jul- och nyårsfirande får en obehaglig överraskning när de upptäcker att de haft inbrott. Och den här julen har inte varit ett undantag.
– Tjuvarna passar på när de får tillfälle och det är många som är bortresta och ute från hemmet på julafton, säger Jimmy Modin på polisens länskommunikationscentral i Skåne.
I Skåne fick minst ett tiotal hushåll påhälsning av inbrottstjuvar under julaftonsnatten, medan omkring femton inbrott anmäldes i Västra Götaland under julaftonsdygnet.
I Kalmar och Kronobergs län anmäldes cirka tio inbrott under måndagskvällen.
– Vi har sett under de senaste åren att bostadsinbrotten i vårt län ökat under julhelgen, säger Anders Olsson, inre befäl vid Kalmarpolisen, till TT.
Inbrott i villor ökar
Förra året anmäldes omkring 22 200 bostadsinbrott.
Inbrotten i villor och radhus ökade med hela 19 procent i fjol jämfört med året innan medan lägenhetsinbrotten ökade med två procent.
Även i år fortsätter inbrotten i villor och radhus att öka. Fram till och med november har de inbrotten ökat med fem procent jämfört med motsvarande period i fjol. Däremot har lägenhetsinbrotten minskat rejält med 11 procent, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Anmäls på nyårsdagen
Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har låtit analysera sin skadestatistik. Analysen visar att flest inbrott anmäls på nyårsdagen.
– Många skadeanmälningar kommer in när folk kommer hem från jul- och nyårsfirande på annan ort. Det kan vara svårt att dölja att man inte är hemma, säger Håkan Franzén, hus- och vid Trygg-Hansa.
Den bästa metoden att stoppa inbrottstjuvar är organiserad grannsamverkan, säger han.
– Man organiserar trapphuset, bostadsområdet eller gatan tillsammans med polisen. Brå har ju visat att den totala brottsligheten i ett sådant område sjunker med 20–25 procent.

Mer läsning

Annons