Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många myter om EU-medborgare som tigger

På ett och ett halvt år har det skett minst 76 attacker mot EU-medborgare som tigger i Sverige. I forum på internet sprider människor myter och uppmanar till våld mot tiggarna, enligt en granskning från tidskriften Expo.

Annons

EU-medborgare som tigger i de skandinaviska huvudstäderna kommer från en mycket fattig del av befolkningen i Rumänien. Det visar en norsk studie som publicerades i juni i år. De som tigger i Stockholm fick mindre pengar än i Köpenhamn och Oslo, ungefär 130 kronor om dagen.

Ändå sprids påståenden som att EU-medborgare som tigger egentligen är rika och att de stjäl.

– Människor i en välfärdsstat som Sverige har väldigt svårt att stå ut med att människor är så fattiga. Myterna blir ett försvar för att stå ut med den stora ojämlikheten, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

Föreställningarna om att de som tigger i själva verket har pengar eller att de är kriminella flyttar över skulden på någon annan och friskriver en själv från ansvar, säger han.

Innehållet är heller ingen slump. Antiziganism, alltså rasism mot romer, har en lång historia.

– Det handlar om föreställningar om att romer vill leva utanför samhället och att de är kriminella. Det är lätt för folk att koppla till de föreställningarna och tro på myter istället för mer rimliga förklaringar, säger Erik Hansson vid Uppsala universitet som forskar om svenskars syn på tiggare.

Enligt Expos kartläggning som publicerades i juni har det skett närmare tio attacker per månad mot EU-medborgare som tigger under en period på ett och ett halvt år. Och ett samband finns mellan den hårda retoriken i forum på nätet och de brott som begås, enligt tidskriften.

Också Hans Swärd tror att ryktesspridning och den hårda debatten kan inspirera till våld hos enskilda personer.

– Risken är att det triggar våldsverkare, säger han.