Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nappar på SM i mete

GÄVLETill helgen börjar jakten i Gavleån. Under två dagar kommer 847 deltagare att göra upp om SM-titeln i konsten att fånga löja, björkna, stormört, abborre, id och brax.

Annons
- Det är drömläge att ordna en tävling i mete i Gävle, alla kan stå och fiska på en kaj. I fjol fick tävlingsarrangörerna skjutsa folk långa sträckor ut i skogen. Det är lättare för oss, säger Bengt Jakobsson, tävlingsledare.
På papperet verkar mete vara en enkel sport: Använd mask eller maggot som bete, hissa ner kroken i vattnet och dra upp så mycket fisk som möjligt på fyra timmar.
Men verkligheten är en aning mer komplicerad och exakt vad som krävs för att bli framgångsrik vet inte ens tävlingsledaren.
- Det är samma människor i toppen varje år. Gert och Maj-Britt Jonsson i Valbo brukar alltid placera sig bland de bästa. Jag vet inte vad det beror på, jag tror man måste ha en medfödd förmåga, säger Bengt Jakobsson.

Kort varsel
Att ordna en SM-tävling är inte heller det lättaste, i synnerhet inte när allt ska fixas med kort varsel. I februari frågade Svenska Sportfiskeförbundet om distriktet kunde tänka sig att anordna årets SM-tävling. Göteborg hade backat ur och en ny arrangör behövdes så snart som möjligt.
- Till en början tackade vi nej men ändrade oss efter ett tag. Det är väldigt länge sedan Gästrikland stått som värd för ett SM, säger Bengt Jakobsson.
Till fjolårets tävling i Östersund kom 380 deltagare och han tänkte sig att årets upplaga skulle få ungefär samma proportioner. Nu när startlistorna är klara kan han konstatera att årets SM blev en betydligt större apparat än väntat.

Dubbelt så många
- Det är mer än dubbelt så många deltagare anmälda i år. Vi har haft otroligt mycket jobb med att planera så att kontrollen ska fungera och att alla får märkta påsar som fångsten ska läggas i. Sen ska vi ordna med alla sponsorpriser, minnessaker, rosor och plaketterna från förbundet, säger Bengt Jakobsson.
Förutom deltagarna väntas tävlingen locka mellan 1 500 och 2 000 personer i form av publik. Eftersom SM i friidrott pågår samtidigt har många haft svårt att hitta sängplatser till en rimlig kostnad.
- Med turistbyråns hjälp har alla fått någonstans att bo, även om de är utspridda över Valbo, Högbo, Sandviken och Söderhamn, säger Bengt Jakobsson.
Allt är med andra ord upplagt för en lyckad tävling. Enligt arrangörerna ska det fina vädret hålla i sig.
Är värmen verkligen bra för fisket?
- Jag tror inte att det spelar så stor roll. Abborren blir bara pigg och nappar bättre om det är varmt. Men braxen blir däremot lite loj.

Mer läsning

Annons