Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många på plats för att hjälpa flyktingarna

– Flyktingarna frågor oss om simkort. Allmänheten frågar hur de kan hjälpa, säger Lena Yohanis, Röda Korsets samordnare på plats på Malmös centralstation.

Annons

Sedan en vecka kommer de flesta av de många flyktingar som just nu strömmar in i Sverige i första hand till Malmö och centralstationen.

– Vi vet aldrig så särskilt långt i förväg när de ska komma. Det bestäms i Köpenhamn, där tågen går ifrån. Det blir väldigt mycket ketchupeffekt hela tiden. Väldigt många samtidigt, sen förhållandevis lugnt däremellan, säger Lena Yohanis.

Det är också väldigt många frivilligarbetare som befolkar stationen, både organiserade och privatpersoner. Det är lugnt och städat och har hittills inte varit något stök eller bråk, säger Lena Yohanis.

– Det här är ju Röda Korsets kärnverksamhet. Och vi märker att de som kommer känner till oss och har förtroende för oss. Det är ingen som frågar vilka vi är, de vet och kommer till oss med alla möjliga frågor. Vi försöker hjälpa så gott det går.

Hon säger att det trots att det handlar om en flyktingkatastrof faktiskt kommer färre flyktingar än prognosen och att situationen är hanterbar för Sverige.

– Vi har ett väl fungerande asylsystem, som inte på något sätt krackelerat. Men sen kommer det många samtidigt just nu och väntetiderna är längre och familjeterföreningar tar längre tid. Det är inte bra.

Hon säger att Röda Korset har ett bra samarbete med Migrationsverket.

– Migrationsverkets personal här på plats är fantastisk. De har väldigt många duktiga handläggare på plats som pratar väldigt många olika språk.

Men hon säger att Dublinförordningen, som säger att en flykting måste söka asyl i det EU-land den först kommer till, litegrand har satts ur spel i och med de stora flyktingströmmarna.

– Dublinförordningen fungerar inte så bra just nu. Det är bättre att man söker asyl direkt än att man väntar. Att man söker direkt visar ju att man behöver skydd, väntar man kan ens ärende påverkas.

Ensamkommande barn som låter bli att söka asyl blir särskilt utsatta, säger hon, eftersom de kan försvinna utan att någon saknar dem.

– I helgen kom det fram en person och sa: "Jag kan ta hand om ensamkommande flyktingbarn om ni har några här." Visst kan det hända att folk bara vill hjälpa, men då ringde alla varningsklockor. Det är alltid barnen som drabbas värst i katastrofer. Vi måste värna dem.

LÄS ÄVEN:

Roaa, fem år, har kommit till Sverige efter 17 dagar på flykt

KARIN BERGKVIST: De som inte klarade sig hit är ständigt närvarande

Fler flyktingar väntas till Gävle