Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många pensionärer isoleras

GÄVLE Ett sämre socialt liv och i värsta fall isolering. Det blir följderna för många pensionärer när stadsdelarna utarmas. - Vi måste stämma i bäcken, säger Gunlög Söderström, ledamot i Kommunala pensionärsrådet som nu ställer politikerna till svars.

Annons
På kort tid har servicen försämrats i flera av Gävles stadsdelar. Utarmningen slår hårt mot de pensionärer som saknar bil och som är beroende av färdtjänst för att göra sina ärenden på posten, banken och mataffären.
Kommunala pensionärsrådet ser med oro på situationen i Gävle. I en skrivelse till kommunen frågar rådet vad politikerna kan göra för att vända utvecklingen.

- Innan valet i fjol ställde vi liknande frågor till partierna, men då gällde det lanthandlarna i ytterområden som Hille, Strömsbro, Hamrånge och Norrsundet. Nu kan vi konstatera att servicen försämras även i centrala stadsdelar, säger Gunlög Söderström.

Andersberg och Brynäs har på kort tid förlorat varsin matbutik. Istället har stora varuhus slagit upp dörrarna en bit utanför stadsdelarna, men dit har många pensionärer svårt att ta sig.
- Många äldre drar sig för att åka buss eftersom de har svårt att kliva på och av. Då återstår färdtjänst, men sedan taxan höjts används den endast till det allra viktigaste, det vill säga matinköp. Socialt viktiga möten och andra aktiviteter prioriteras bort. Följden blir att man blir mer isolerad och sitter mest hemmavid. Det är inte bra, människan behöver träffa andra människor, säger Gunlög Söderström.
Hon vet att kommunen inte vill styra över var livsmedelsbutiker väljer att etablera sig. Men när en grupp i samhället kommer i kläm finns andra vägar att gå, menar hon.
- I Västerbotten finns exempel på så kallade gemenskapsföretag som bygger på att olika intresseorganisationer går ihop och startar de verksamheter som behövs, allt från tandvård till matbutiker. Det är ett alternativ som vi vill diskutera med kommunen, säger Gunlög Söderström.

Kommunala pensionärsrådets ordförande, Vivi-Anne Sundqvist, s, är också ordförande i omvårdnadsnämnden. Hon kallar utarmningen av stadsdelarna för ett "aber".
- Förut kunde pensionärerna följa med hemtjänstpersonalen till affären och kom på så vis ut på en daglig promenad. Utarmningen gör också att torgen förlorar funktionen som mötesplats dit man kan gå för att träffa gamla bekanta. Samtidigt kan inte kommunen styra över handeln, men modellen med gemenskapsföretag vore intressant att pröva, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Carina Blank, s, är ansvarigt kommunalråd för frågor som rör pensionärernas situation. GD har inte lyckats nå henne för en kommentar.

ERIK WIKSTRÖM