Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många röster tyckte till om Konstcentrum

Konstcentrums hela existens ifrågasattes i våras. Nu har den heta potatisen svalnat men lockade ändå många till en debatt på Silvanum i går kväll.

Med låga besökssiffror och kritik även från besökare och den egna vänföreningen hamnade kommunens Konstcentrum i rampljuset under budgetdiskussionerna i våras. Den borgerliga oppositionen ville lägga ner utställningsverksamheten.

I går kväll var det ingen som höjde rösten för en nedläggning, men kritik saknades inte. Vänföreningen, genom ordföranden Kerstin Monk, efterlyste hjälp från institutionen för att medlemmarna skulle kunna närma sig utställningarna. Många utställningar har kritiserats för att vara ”för svåra”.

– Många har känt att det inte har varit så intressant att gå dit. Där har Konstcentrum inte fyllt sin roll, sa Kerstin Monk.

Konstkritikern Niels Hebert tyckte att vänföreningen måste inse att det inte går att få allt serverat när det gäller konsten. En besökare måste ta sig tid att ta in en utställning.

– Även vänföreningen måste förstå att det inte är gjort av utomjordingar, sa Niels Hebert.

Men GD:s kulturredaktör Gunilla Kindstrand påminde Niels Hebert om att hans väg in till konsten inte var allas väg och att andra kanske behövde mer hjälp för att ta sig genom barriärerna.

GD:s förre kulturredaktör, Björn Widegren, gav sig också in i debatten, och efterlyste en annan inriktning på Konstcentrum. Den samtidskonst som varit tyngdpunkten i utställningsverksamheten gav han inte mycket för.

– Den är inte svår, men den är tråkig.

Gävles kultur- och fritidschef, Kajsa Ravin, sa sig vara imponerad över den starka konstpedagogiska traditionen i Gävle och en röst i publiken såg Gävle och Konstcentrum som en föregångare. Desto mer förvånande var det då att vänföreningen hamnade i gruppen som ville ändra inriktningen på verksamheten.

Konstcentrums föreståndare, Anna Livion-Ingvarsson, försvarade hela tiden inriktningen på verksamheten och kände inte riktigt igen sig i beskrivningen från kritikerna.

– Vi vet att konsten kan ha en trög start. Man måste våga satsa, sa Anna Livion-Ingvarsson. Hon var glad att salen var fylld av människor som var engagerade i Konstcentrums framtid, och flera deltagare i panelen efterlyste en fortsatt debatt om konsten och om kulturpolitiken.