Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många struntar i att varudeklarera

Endast åtta av 25 bilhandlare i Gästrikland har varudeklarationer i samtliga begagnade bilar. Det visar en undersökning från Konsument Gästrikland. Fyra bilhandlare saknade helt och hållet varudeklarationer.

Konsumentverkets riktlinjer säger att alla begagnade bilar värda minst 15 000 kronor ska ha en varudeklaration. I den ska olika uppgifter om bilens kondition framgå, exempelvis mätarinställning, årsmodell och motoreffekt. Enligt Konsument Gästrikland var det bara 14 av 25 bilförsäljare som hade varudeklaration i minst 75 procent av bilarna. Fyra firmor saknade helt varudeklarationer: Bil och Fritid, Sandviken, Halls Bilar, Sandviken, Staffans Bilar, Sandviken samt HL Bil, Torsåker.

Varför hade ni inte varudeklarationerna framme?

– Jag brukar prata med folk i stället. Det räcker. Ingen brukar fråga efter varudeklarationerna, säger Anders Hall, Halls Bilar.

Kommer ni ändra på rutinerna framöver?

– Nej, det vet jag inte. Jag har varit i branschen i över 30 år, och det har aldrig varit några problem.

Staffan Eriksson från Staffans Bilar säger att han var medveten om Konsumentverkets riktlinjer, men att tiden ibland inte räcker till för att förse alla bilar med varudeklarationer.

– Dessutom var jag sjuk den dagen undersökningen gjordes. Normalt sett brukar vi ha varudeklarationer i åtminstone de flesta av bilarna, säger han.

Varudeklarationerna är en trygghet. Inte bara för köparna utan även för säljarna, menar Elin Lindqvist på Konsument Gästrikland. Vid en reklamation kan deklarationen vara av stor betydelse för bilhandlarna.

– Den visar vad företaget har lämnat för information om bilen, säger hon.