Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många svaga länkar i köttkedjan

På Sohlbergs på Brynäs hänger korv i tusental. Verkställande direktören Sven-Åke Hultberg tvivlar inte på att det finns ett mörkertal för fusk i köttproduktionen.

– Som producent ska man kolla ett steg bakåt i ledet. Inte mer, säger Sven-Åke Hultberg.

Det avslöjade hästköttet i Findus lasagne kommer ursprungligen från en slaktare i Rumänien. Därifrån har det passerat Holland, Cypern, Frankrike och Luxemburg innan det nått svenska butiker.

När hästköttet blev nötkött är svårt att säga. Turerna kors och tvärs över Europa med många mellanhänder öppnar för fusk. Det är ingen som kontrollerar hela kedjan.

– Prispressen på köttproduktionen är enorm och konkurrensen hård i alla led, särskilt när slutprodukten har pris som främsta konkurrensmedel. Den prispressen har fått någon att byta ut etiketten, säger Sven-Åke Hultberg.

Enligt EU:s lagstiftning ska Findus ha koll på sin underleverantör – lasagnetillverkaren i Luxemburg. Men inte de fyra mellanhänder som hanterat köttet efter att det lämnat bonden.

– För spårbarhetens skull vid utbrott som galna kosjukan ska livsmedelsföretag ha koll ett steg bakåt och ett steg framåt i kedjan. Men annars vilar livsmedelverkets regler på företagens eget ansvar och det är klart att med så många led så är det svårt att kontrollera hur hela kedjan ser ut, säger Carin Gustavsson, livsmedelsinspektör på Samhällsbyggnad Gävle.

Sohlbergs chark får sina produkter från Skövde slakteri som i sin tur köper in djur från gårdar i södra Sverige. Vilka och var de ligger kan inte Sohlbergs svara på. Men de garanterar att de ligger i Sverige.

I Gästrikland finns inga stora slakterier och allt färre lantbruk. Prispressen utifrån har fått bönder att lägga ner. Det är svårt att konkurrera med utländska gårdar med lösare regelverk om djurhållning.

– Vi får erbjudanden från utländska leverantörer som har billigare kött. Men vad entreprenörer gör söderut är svårt att ha kontroll över, säger Sven-Åke Hultberg.

När det gäller färdigmaten är kontrollen än lägre. Där finns inget krav på att köttets ursprungsland ska anges överhuvudtaget.

På Sohlbergs står lådor staplade med fläskpannkaka och färdig spagetti och köttfärssås. Sohlbergs sätter sin etikett på plasttuben. Innehållet rör de inte. Dessa produkter har Sohlbergs tidigare producerat själva men köper nu in från olika leverantörer i landet.

En liten kod avslöjar var de kommer ifrån men i övrigt står Sohlbergs som tillverkare.

En snabb efterforskning av Sven-Åke Hultberg själv visar att fläsket i pannkakan kommer från Danmark.

Det står inte utmärkt på etiketten.

Helt enligt regelverket.