Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många utlandsfödda företagare

Nu har riksdagens utredningstjänst, RUT, kartlagt hur många utlandsfödda i länet som arbetar och driver företag.

Riksdagsledamot Lars Beckman, M, har bett om undersökningen. RUT har tagit fram siffror för både Sverige som helhet och Gävleborgs län.

Lars Beckman är bekymrad över ett debattklimat där invandrade svenskar pekas ut som en börda för samhället.

– Det finns många myter om invandring och arbetsmarknaden som jag ville slå hål på, säger han.

När det gäller förvärvsarbetande personer i Gävleborg är det i dag 8 336 utrikesfödda som arbetar. Det är ungefär 50 procent av de som är över 16 år i gruppen. Räknat på samtliga gävleborgare är det drygt 70 procent som förvärvsarbetar.

– Jag blev glad. Jag trodde faktiskt att det skulle vara sämre siffror. Men jag är inte nöjd förrän det är hundra procent som jobbar, säger Lars Beckman.

I går träffade han Thomas Wanke från Företagarna Gävleborg samt fem utrikesfödda företagare från Gävle för att diskutera företagsamhet och invandring.

– Vi behöver fler som kommer hit från andra länder och jobbar och startar företag om vi ska klara oss i framtiden, säger Thomas Wanke.

Enlig Statistiska Centralbyråns, SCB, befolkningsstatistik kommer antalet svenskfödda i arbetsför ålder sjunka från dagens 4 450 000 till 4 435 000 2030. Den arbetande befolkningen måste öka om vi ska klara av att finansiera välfärden. SCB:s statistik visar också att små privata företag är de som är bäst på att anställa invandrare. Omkring dubbelt så många utlandsfödda anställs av de mindre företagen om man jämför med statliga myndigheter, landstingen, kommunerna eller större aktiebolag.

Artan Dhilbawe flydde från inbördeskrigets Somalia 1994. I sitt hemland och i Saudiarabien har han arbetat som sjuksköterska. I Sverige har han arbetat som tolk och sedan utbildat sig till hälsopedagog på Högskolan i Gävle. I dag driver han hälsoföretaget Artan Health Care Nordic AB.

– Det har blivit lättare att vara företagare under alliansregeringens tid än vad det var under Socialdemokraternas regeringstid. Men jag vill se mindre projekt och mer företagsstöd, jag tänker mig en sorts Marshallplan för oss invandrare som är företagare, säger Artan Dhiblawe.

En motvillig attityd mot utlandsfödda hos både myndigheter och banker har samtliga företagare upplevt. Myndigheterna blir mer nogräknade och bankerna håller hårdare i pengarna vid ansökningar om lån.

Bahzad Khalil är ursprungligen kurd från Syrien och han driver Valbo Restaurang och Pizzeria. Han har varit företagare sedan 1997. Han berättar att nätverket av landsmän och andra kurder stöttar varandra även ekonomiskt när det är svårt att låna pengar eller få investeringar från annat håll.

– Det är den där lilla byråkratin som ofta blir ett problem. Tjänstemännen läser bara pappren och ser en pizzabagare med lite mage och stora mustascher framför sig. Jag tycker att svenska myndigheter måste bli bättre på att se helheten hos oss företagare när de tar sina beslut, säger Bahzad Khalil.