Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många var nyfikna på Erkelius

GÄVLEEn roman om missbruk, eller en roman om en mamma och mammarollen?

Intervjuaren, eller snarare samtalspartnern, Gunilla Kindstrand ville gärna veta hur författaren Lina Erkelius själv ville beskriva sin senaste bok när de samtalade på biblioteket i Sandviken på lördagen.
Att Lina Erkelius hämtat material från sitt eget alkoholmissbruk har hon berättat om, bland annat här i GD. Utan de erfarenheterna hade hon aldrig kunnat skriva boken, konstaterade hon.
- Men den handlar mest om vanmakt. Nästan varenda gestalt i boken är drabbad av vanmakt, sa Lina Erkelius, som berättade och läste utdrag ur boken inför publiken i en fullsatt ljushall i biblioteket.

Hjälpt av dagböcker
Och även om vissa delar i boken är rent självbiografiska var hon mest nöjd med de delar där berättelsen lämnade det rent självupplevda och gick sina egna vägar.
Hon har skrivit dagbok sedan tioårsåldern och skrev även under missbruksåren. Att det materialet kanske kunde bli användbart i hennes eget skrivande slog henne redan då, en nästan cynisk tanke, kunde hon tycka idag.
Gunilla Kindstrand hade plöjt igenom en diger lunta av bokrecensioner och konstaterade att Lina Erkelius fått överlag mycket god kritik och att de som berörts djupast av boken nästan undantagslöst var kvinnor.

Reserverade män
De manliga recensenterna var lite mer reserverade, nästan skrämda, sa Gunilla Kindstrand.
Några hade karaktäriserat bokens huvudperson Leni som ett "svin".
- Då har de nog inte läst slutet på boken, tyckte Lina Erkelius själv, och avslutade med att läsa ur det avsnittet, där huvudpersonen äntligen får en upprättelse.
Lina Erkelius ville absolut ha Olle Ljungström som musiker när hon skulle intervjuas om sin nya bok, och så blev det, till all lycka. En lagom oförberedd Olle Ljungström bjöd på en egensinnig musikstund tillsammans med följeslagaren Heinz Liljedahl, till författarens och publikens förtjusning.
SVEN-OLOF EKMAN