Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill ha fjärrvärme

SANDVIKEN
Av 3 000 villor i Sandvikens tätort har nu 1 000 anslutit sig till det kommunala fjärrvärmenätet.

Annons
- Vi bygger ut till ungefär 250 nya abonnenter varje år, säger Värmeverkschefen Sigvard Johansson. Vi hinner helt enkelt inte med mera.
I dag finns en treårsplan för den fortsatta utbyggnaden av fjärrvärmenätet. Fram till 2005 ska Barrsätra vara klart. Samma sak med Klangberget och stora delar av Västanbyn.
- Vi ska också börja utbyggnaden av fjärrvärmen i Stensätra, säger Sigvard Johansson. Men det området dröjer det några år till innan vi har blivit helt klara med. Vi vill heller inte ha längre planering än tre år.

Trögare i Storvik
I Storvik går byggnationen lite trögare. Här har 64 villor anslutit sig och nu planeras det för området norr om Landsvägen.
I dag står villorna för ungefär tio procent av förbrukningen från Kraftvärmeverket i Björksätra.
- De lägenheter som har rivits och ska rivas ersätts med att villor kopplas in. Produktionen har inte förändrats, säger Sigvard Johansson.
För att fjärrvärmen ska dras fram i ett område behövs 60 till 70 procents anslutning.
- Annars är det inte lönsamt att lägga ner kulvertarna i marken, menar Johansson. Det finns också alternativ att få en avslutning inkopplad för att sedan gå med som kund efter några år.

Inhemska bränslen
För värmeproduktionen i centrala Sandviken används de inhemska bränslena torv, flis, spån och biopellets. Även bönskal från Gevalias rosteri i Gävle kan nyttjas. Däremot används fossila bränslen som olja och gasol i en mycket begränsad omfattning.

JÖRGEN LARSSON