Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångsysslare blir första kvinna på rektorstolen

Nu är hon på plats, Borgarskolans nya rektor Katarina Gustafsson Åkersten.
Hon är skolans sjätte rektor, men första kvinna.
– Det ska bli jätteroligt. Och nu är jag hemma i Gävle igen, säger hon efter två år som gymnasiechef i Sandviken och dessförinnan tolv år som skolledare i Strängnäs.

Hon släpper in oss i den sommartomma skolan och visar oss in i hennes nya arbetsrum där skolans förre rektor Olof Leijonhufvud huserat i 25 år. Några 25 år lär det inte bli för Katarina Åkersten (hon brukar skippa mellannamnet eller bara lägga till ett G, ”det är ju så långt”). Hon fyller 57 år i år.

– Jag utbildade mig sent inom skolans värld, efter sista barnet började jag plugga, då var jag 36, säger hon.

På väggen hänger fyra porträtt av väldigt myndiga herrar; hennes företrädare. Något porträtt av Olof Leijonhufvud har ännu inte hunnit upp på väggen. Rent ytligt är kontrasten stor.

Katarina Åkersten ser varken auktoritär eller särskilt formell ut, där hon sitter i sin röda sommarklänning och sandaler. Hon är lättillgänglig och har nära till skratt. Och om man nu får vara väldigt ytlig så ser hon inte alls ut som en trebarnsmor som snart fyller 57.

Hon är glad över sitt nya jobb, det märks, men hon är också ödmjuk. Någon jämförelse med sin företrädare varken vill eller kan hon göra.

– Skillnaderna blir jag säkert varse så småningom. Men vad jag förstår så byggde Olofs ledarskap mycket på delaktighet, något jag själv tror mycket på. Jag har bara hört väldigt mycket positivt om Borgarskolan, som påminner väldigt mycket om Thomasgymnasiet i Strängnäs där jag jobbat.

Hon kommer från Bergby och gick själv på Vasaskolan innan hon lämnade trakterna för Stockholm och Strängnäs.

Innan hon gav sig in i skolvärlden hann hon med en del annat.

– Jag är läkarsekreterare i botten. Sen har jag varit egen företagare inom skönhetsvård, jag jobbade med kroppsvård. Jag har också varit platschef på hotell.

Hon utbildade sig till lärare och sedan till rektor.

– Jag tycker det är väldigt roligt att organisera, planera och leda och att få andra delaktiga.

Efter många år i Strängnäs började hon längta hemåt. Hon och hennes man köpte ett hus i Oppala.

– När barnen var utflugna så kände jag att kanske skulle man flytta tillbaka. Min man har jobbat inom försvaret, men jobbar inte längre så jag har väldigt god markservice. Jag sökte jobb i Sandviken som gymnasiechef och det var jag i två år. Sen sökte jag det här, dels för att det var i Gävle. Sen är det roligt att få vara ute i verksamheten igen, Det var jag ju inte riktigt som gymnasiechef även om det var roligt också.

Vad hon vill med verksamheten på Borgarskolan, om det finns något att förbättra, det har hon inte riktigt satt sig in i än. Mycket kommer säkert att handla om de minskade elevtalen som dels beror på mindre kullar, dels på att många elever söker sig till friskolor.

– Det gäller att visa framfötterna ordentligt. Jag tror många inte är medvetna om vilken kvalitet den kommunala skolan har, även om Gävles gymnasieskolor varit duktiga på att marknadsföra sig kraftfullt. Borgarskolan har till exempel en väldig hög procent behöriga lärare.

Ett förslag är att skolans medieprogram ska försvinna på sikt.

– Det finns funderingar på att lägga ner, främst för att det är väldigt svårt för eleverna att få APU-platser och det är ju ett yrkesprogram. Samtidigt är programmet populärt och har väldigt gott rykte. Det fattas beslut om det framåt hösten.

Just nu försöker hon få grepp om organisationen och förbereder sig för att ta emot lärarna den 17 augusti och eleverna den 24:e.

– Jag kollar vad jag ska göra första veckan, även om det mesta redan är planerat. Jag har blivit väldigt väl mottagen. Det ska bli jättekul, jag känner mig hemma i skolans värld och ser fram emot att få träffa alla.

”Det gäller att visa framfötterna ordentligt. Jag tror många inte är medvetna om vilken kvalitet den kommunala skolan har, även om Gävles gymnasieskolor varit duktiga på att marknadsföra sig kraftfullt”

Katarina Gustafsson Åkersten

Tillträdande rektor på Borgarskolan