Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manipulerade bensinautomater

Den före detta polismannen Lars Orrsten fattade misstankar och bröt upp luckan till bensinautomaten.

– Det var kablar, en lampa som lyste blått och en kamera liten som en lillfingernagel, säger han.

Sannolikt räddade han ett stort antal kontokort från kapning.

För 20 år sedan jobbade Lars Orrsten som polis. Nu är han föreståndare för tre automatstationer, och en av dem ligger vid Triangeln i Stigslund.

I söndags förmiddag var han där för en kontroll.

– Jag såg att det var små brytmärken på ramen till databoxen.

För några veckor sedan fick han höra av en pumptekniker att kriminella i Uppsala bröt upp bensinautomater för att montera utrustning som kapar kundernas kontokort.

Han fattade misstankar, bröt upp luckorna till de två bensinautomaterna och fick misstankarna bekräftade. Automaterna kan ha varit kapade i upp till en vecka.

I går undersökte Gävlepolisens tekniker kapningsutrustningen.

– Den läser av magnetremsans kod och filmar knappkoden med kamera. Med hjälp av informationen tillverkas nya kort som används i andras namn, säger Sven-Olof Sandqvist, kriminaltekniker.

För en kund är bedrägeriet i princip omöjligt att upptäcka då teknologin döljer sig på insidan, till skillnad från en bankomatkapning då tjuvarna ofta använder sig av fejkade knappsatser och kameror som monteras på utsidan.

Sven-Olof Sandqvist beskriver utrustningen som en applikation som kopplas samman med och drar nytta av den befintliga datorns teknologi och strömförsörjning. Kretskortet verkar vara professionellt tillverkat.

– Man måste vara elektroniskt kunnig för att montera det här.

Kundernas kontokortsinformation stjäls och lagras på ett mikrokort. Teknikerna har inte hittat någon anordning i utrustningen som skulle göra det möjligt för kortkaparna att hämta in informationen trådlöst – vilket pekar på att kortkaparna är tvungna att bryta upp automatluckan på nytt för att kunna tömma kortet.

– Det verkar inte ha skett, att döma av brytskadorna.

Därmed verkar inte kortkaparna ha fått tillgång till användarnas uppgifter. Men Sven-Olof Sandqvist råder ändå personer som vet med sig att de betalat med kontokort på stationen vid Triangeln, under tiden för kapningen, att vidta åtgärder.

Lars Orrstens råd för att slippa få kortet kapat och kontot länsat är enkelt:

– Det bästa är om man använder bensinkort eftersom det inte finns möjlighet att ta ut pengar på dem. Det är VISA-korten som ställt till det, säger han.