Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manligt urinläckage dödar inte – men kan stjäla livsglädjen

Den 19 november är det den Internationella mansdagen, en årsdag instiftad för att främst sätta fokus på mäns och pojkars hälsa och välbefinnande. Ett hälsotillstånd som det nästan aldrig pratas om är manligt urinläckage, en tabubelagd åkomma som påverkar livssituationen för miljontals män världen över och som enbart i Sverige beräknas drabba flera hundra tusen män i olika åldrar, skriver Märta Lauritzen och Ulf Malmsten.

Internationella mansdagen instiftades officiellt 1999 och firas i en rad länder världen över. Förutom att lyfta fram villkoren för mäns hälsa vill man denna dag främja positiva manliga förebilder. Det är dock en bra bit kvar innan dagen får samma erkännande som den Internationella kvinnodagen den 8 mars, instiftad redan 1910.

Egentligen gäller samma förhållande manligt respektive kvinnligt urinläckage. I många sammanhang är det helt naturligt att prata om eller belysa problem som kvinnligt urinläckage skapar. Vi vet också att urinläckage är betydligt vanligare hos yngre kvinnor jämfört med yngre män. Men när män och kvinnor åldras, så ökar besvären hos båda könen. Blir vi riktigt gamla, är ungefär lika många män som kvinnor drabbade.

Den stora skillnaden mellan könen ligger dock inte i hur många som drabbas utan hur accepterat det är att tala om sina besvär och därmed få möjligheten till adekvat hjälp. Ur den synpunkten ligger män i strykklass och här finns åtskilligt mer att göra. Både ur allmänt upplysningssyfte men också hur sjukvården tacklar problematiken.

I takt med att vår befolkning blir allt äldre, så kommer också fler att söka sig till vården för att få hjälp med sina problem. Det leder till ökande kostnader för samhället. Denna ekonomiska ekvation går inte ihop och väntar på sin lösning.

Urinläckage bland män är inte något man pratar högt om. Kanske inte ens med den egna familjen eller partnern. I stället lider många män i tysthet och hittar egna lösningar som att använda papper i underkläderna eller ta på sig dubbla lager underkläder. I sämsta fall leder urinläckage till att mannen drar sig undan, undviker intimitet eller olika sociala situationer.

För det finns flera lösningar som kan hjälpa dem som drabbats. Efter utredning av urinvägarna kan läkemedel eller operation ofta bota eller minska läckaget. I vissa fall kan träning av bäckenbottenmuskulaturen mildra eller ta bort besvären, liknande knipövningar för kvinnor.

Om urinläckaget består, finns det ett stort urval av skydd och produkter anpassade till män respektive kvinnor, så att man ska kunna leva så gott som vanligt. I Sverige är dessa hjälpmedel skattefinansierade och skrivs ut av sjukvården, vilket inte är så vanligt i andra länder.

Vi har som mål att alla ska få tillgång till adekvat vård och att ingen ska känna skam för att ha drabbats av urinläckage. Vi behöver helt enkelt få fart på debatten och undanröja tabun. Flera tusentals män kan få tillbaka livsglädjen igen!

Märta Lauritzen

uroterapeut vid Karolinska Universitetssjukhuset och ordförande i intresseföreningen Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem.

Ulf Malmsten

legitimerad läkare, specialist i Geriatrik och Intermedicin, tidigare överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel