Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människan vs. myggen

I dag behandlas ärendet om den avskydda översvämningsmyggen av regeringen. Utgången av regeringens överläggningar i myggärendet kan rimligtvis bara vara en avgångssignal till bekämpning av mygg även inom skyddade områden kring Nedre Dalälvens nationalpark och Natura 2000-områden. Det sanitära tillståndet, de samhällsekonomiska kostnaderna, befolkningens lidande och i synnerhet, ett omdömesgillt förhållningssätt till en outhärdlig situation, talar för grönt ljus från beslutsfattarna i huvudstaden.

De må sitta på behagligt avstånd från de aggressiva flygfäna, men torde inse det absurda i en myggproblematik som genererat skrivelser, telefonsamtal och möten – initiativ till opinionsbildning från desperata medborgare. Berörda medborgare som upplever att myggfrågan nonchalant har bollats runt mellan länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen. Det är nu hög tid att regeringen demonstrerar lyhördhet och visar att folkets röster inte går förlorade i den byråkratiska djungeln.

Den 22 juni påbörjades som bekant den för året första bekämpningen av översvämningsmyggens larver kring Österfärnebo, Tärnsjö och Huddunge, och i går påbörjades den andra bekämpningen kring Huddunge, Svellbo, Dalkarlsbo och Ön i Hedesunda. Gott så, men så länge regeringen inte tillåter en storskalig bekämpning även inom de skyddade – och för Naturvårdsverket, NVV, heliga områdena – kommer myggen fortsätta att drabba befolkningen, turistnäringen och näringsidkarna hårt.

Det finns starka skäl att ifrågasätta NVV:s beslut att överklaga länsstyrelsens dispens för biologisk bekämpning till miljödomstolen. Kemikalieinspektionen, som gick på NVV:s linje, har sent omsider insett att beslutet att lämna stora ytor obekämpade var felaktigt. En insikt som föranledde en begäran om beslutsändring hos regeringen.

När ska Naturvårdsverket begripa detsamma? På myndighetens hemsida står följande: ”Naturvårdens uppgift handlar både om att skydda värdefulla områden och arter och att möta människans behov att nyttja naturen och allt som naturen ger”.

Myndigheternas auktoritet är en viktig del av politiken, och en central del av auktoritetsutövandet stavas legitimitet. För att förenkla beslutssituationer agerar myndigheter efter bestämda riktlinjer vilket tenderar att leda till verklighetsfrämmande beslut där verkligheten offras för symboliska förhållningssätt i känsliga frågor. Så har nu inträffat. Biologisk mångfald och samspelet i olika typer av ekosystem är av grundläggande betydelse för människans livsvillkor. Men inte kan väl NNV:s avsikt vara att värna naturen så till den grad att människan inte kan vistas där?