Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mänskligt allvar bakom komiken

Judd Apatow gör komedier som framställer män som eviga barnungar helt upptagna av sina egna snoppar. Han har regisserat succéerna ”40 Year Old Virgin” och ”På smällen”. Nu har han breddat sig och blivit allvarlig emellanåt. Kanske förvirrande för komediälskarna, fast skämten finns där.

Adam Sandler spelar komikern George Simmons som blivit rik på sexskämt och sitter ensam i sitt lyx hus när han får veta att han har en allvarlig form av cancer. Ensamheten känns värre om man är dödligt sjuk och han söker sig ut för att åtminstone få publikens uppskattning. Några riktiga vänner har han inte.

På komediscenen hittar han en annan skämtare, Ira (Seth Rogen) som uppträder gratis och hoppas på ett genombrott. Ira har alltid sett upp till Simmons och blir överlycklig när han får uppdraget att skriva skämt åt Simmons. I filmen använder man gamla klipp med Adam Sandler som ung komiker och det tillför en del charm.

Två olyckliga komiker som kämpar på med verkligheten känns förvånande uppfriskande. Man får se komikern som yrkesroll och både Rogen och Sandler lyckas vara människor också. Rogen mer sympatisk än Sandler. Vilket är Sandlers roll. Att han får cancer ger inte George Simmons någon livsvisdom eller gör honom till en bättre människa. En sanning som är ovanlig på film.

”Funny People” har fått kritik för att den är så lång och den sista halvtimmen känns utdragen, men filmen lyckas, kanske på grund av sitt långsamma tempo hitta ett mänskligt allvar bakom komiken. En komiker som sitter och tittar på sina gamla roliga filmer i sin ensamhet är djupt tragiskt. En enkel bild men riktigt slagkraftig om lycka och framgång.

Christina Hygge