Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Brander ny chefredaktör

Maria Brander tar över som chefredaktör och ansvarig utgivare på Gefle Dagblad efter Christina Delby Vad-Schütt.

– Det är något av en dröm som går i uppfyllelse, säger Maria Brander som vill involvera läsarna mer i nyhetsarbetet med hjälp av ny teknik.

Maria Brander, i dag nyhetschef på GD, fick beskedet om det nya jobbet i onsdags och har nätt och jämt hunnit smälta det.
– Det känns jättestort. Jag tycker verkligen om tidningen och tycker att vi alla gör ett bra jobb. Att få vara den som leder redaktionen är något av en dröm, säger hon.

Maria Brander är uppvuxen på Brynäs. Hon läste på journalisthögskolan i Sundsvall. Genom praktiken fick hon in en fot på GD där hon 1998 började som reporter. Efter bara fem år blev hon nyhetschef och parallellt webbchef.
– Ja, det har gått fort. Jag har också haft förutsättningarna att utvecklas på redaktionen, säger hon.

Som chefredaktör ser Maria Brander fram emot mycket läsarkontakt.
– Jag kommer att ha en livlig läsardialog. Jag har tankar om en chefredaktörsblogg och återkommande träffar med läsarna. Jag tror att vi kan bli bättre på att lyssna in vad folk vill att vi ska skriva om, säger hon.

Hur vill du förändra GD?
– Vi ska fortsätta bli mer personliga och våga ta ställning i frågor som känns angelägna.
Maria Brander gillar ny teknik. På redaktionen ses hon ofta med en läsplatta, och hon pratar ivrigt om digitala möjligheter.
– Vi kan använda den nya tekniken för att nå ut till nya grupper. Man kanske inte vill prenumerera på papperstidningen sju dagar i veckan. Då kan ett erbjudande om att få tidningen i en läsplatta vara ett alternativ, säger hon.

Trots vikande upplaga tror Maria Brander på papperstidningens framtid.
– Om vi har en angelägen tidning med mycket nyttojournalistik.
Maria Brander fick jobbet i konkurrens med 13 andra välmeriterade sökande från riksmedia såväl som från regional media.
– Maria har en förståelse och vilja att vara en del av den digitala världen samtidigt som hon inser de kommersiella villkoren och vill stärka GD:s position, säger Tomas Grönberg, VD för GävleTidningar.

Hon tillträder den 1 juli och efterträder Christina Delby Vad-Schütt som går i pension.
– Det känns bra att sluta när jag får en så duktig efterträdare. Maria passar in i nya GD, säger Christina Delby Vad-Schütt.