Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mariakyrkan

Sätra, invigdes 11 september 1971 som distriktskyrkai Heliga Trefaldighets församling, men blev församlingskyrkai nya Maria församling 1978. Kyrkan, som är placeradi Sätra centrum, ritades av Fritz Ridderstolpe vid Höjer Ljungqvist Arkitekter i samarbete med Gavlegårdarna som planerade området. Mariakyrkanär byggd i suterräng och innehåller förutomkyrka även lokaler för församlingsverksamhet ochpastorsexpedition. Fasaden har släta rektangulära väggarav slammat tegel och mot den ljusa fasaden står vid sidanav huvudentrén mot ett torg den raka klockstapeln av trämed fem klockor. Vid altaret är ett stort träkors avträsnidaren Per Nilsson-Öst placerat och korväggenhar en textil utsmyckning. Orgeln kommer från Mårtenssonsorgelfabrik i Lund.
Kyrkobyggnaden om- och tillbyggdes 1991. Karlsson, A.M. Kilström, I.B: Gästriklands kyrkor - medeltid möternutid (Från Gästrikland 1988).