Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mariam måste opereras – avvisas

Mariam, fyra månader, väntar på en skalloperation, medan hennes föräldrar hotas av avvisning.

– Vi måste få stanna tills operationen är gjord, inte för vår skull, utan för hennes, vädjar föräldrarna.

Wafta Assad Tradie och Kathan Ali kom från Libanon till Sverige i oktober förra året och sökte uppehållstillstånd, och i mars föddes dottern Mariam på Gävle sjukhus. Mariam ser glad och nöjd ut, men hennes huvud ser inte ut som andra barns.

Flickan föddes med en ovanlig missbildning, kraniosynostos. Hennes fontanell har vuxit ihop för tidigt, så skallbenet växer inte som det ska. Pannbenet växer inte utan i stället trycker den växande hjärnan ut skallen åt andra håll. Om flickan inte opereras kommer hon att få leva med ett missbildat huvud.

Alla barn i Sverige som föds med denna ovanliga missbildning remitteras till kraniofaciala enheten vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den 23 juli var Mariam där och undersöktes.

– Läkaren sa att hon måste opereras, men vi ska vänta ungefär två månader för hon var för liten ännu, berättar hennes mamma Wafta Assad Tradie.

– Om hon inte opereras blir hon handikappad för hela livet.

Men strax innan Wafta Assad Tradie och hennes man Kathan Ali fick beskedet att dottern måste opereras fick de också ett annat besked: Migrationsverket har nekat dem uppehållstillstånd. De ska avvisas till Libanon.

I värsta fall måste de lämna Sverige innan operationen har hunnit genomföras och Mariam blivit återställd.

– Jag har berättat för Migrationsverket att min dotter måste opereras, men handläggaren säger att det kan hon inte göra något åt. Vi ville överklaga, men handläggaren sa att det ska advokaten göra, säger Wafta Assad Tradie,

Wafta Assad Tradie och Kathan Ali har inte lyckats få tag på sin advokat, Lennart Rehle, efter att de fick avslaget från Migrationsverket, och eftersom advokaten inte överklagat har beslutet vunnit laga kraft. Nu vet de inte vad som ska hända.

– Vi kan inte åka från Sverige nu, när Mariam måste opereras. Hon är det viktigaste för mig, säger Wafta Assad Tradie.

– Det är här hon fick sin skada och det är här man måste göra så att hennes huvud blir riktigt, säger hon.

Hela deras fokus ligger på Mariam och hennes framtid.

– Det enda viktiga är min dotter och hennes operation, säger Wafta Assad Tradie.

– Min största önskan är att operationen går bra så att Mariam blir frisk. Så att hon blir som alla andra barn.