Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie-Louises drömresa gick till Nordkorea

Det är knappast det land som ligger högst på önskelistan för de flesta. Men när Marie-Louise Andersen skulle fylla femtio var det precis vad hon önskade sig: En semesterresa till Nordkorea. I slutet av juli var hon där en vecka, tillsammans med maken Lars Andersen och sonen Johan, 15 år. Och hon ångrar sig inte.

Annons

– Det var intressant. Men man måste acceptera de regler som gäller. När man kommer till en staty av ledaren måste man till exempel buga. Så det gjorde vi. Jag lade också blommor framför statyn, berättar hon.

Resan till Nordkorea kombinerades med en resa till Kina. Efter två veckor i Kina tog de flyget från Peking till Nordkoreas huvudstad – och till en annan värld.

– Det var lite som att komma tillbaka till Östeuropa före murens fall, om man tänker på hur husen ser ut till exempel. Och väldigt tyst och lugnt, för i huvudstaden finns en del bilar men annars går eller cyklar alla, berättar Marie-Louise Andersen.

– Men den stora skillnaden jämfört med andra länder där jag varit är nog hur närvarande ledarna är hela tiden. Alla har på sig ett märke med ledarens porträtt. Vart man än kommer pratar man om ledarens insatser, om ledarens besök, hur tacksam man för den hjälp man fått av ledaren, berättar Marie-Louise Andersen.

Två guider och en privatchaufför eskorterade dem hela resan. Kanske hade de också till uppgift att rapportera vad turisterna gjorde och tyckte.

– Förmodligen, men det kändes faktiskt inte så. De var otroligt trevliga och vänliga. Det var ju nästan bara med dem vi kunde prata, för folk i allmänhet kunde inte engelska, säger hon.

Programmet var späckat. En del hade de önskat själva, annat var närmast obligatoriskt. Besök i skola, på barnhem och på sjukhus blandades med cirkus, nöjesfält och filminspelningsplatser – och så massor av monument.

En av utflykterna gick till gränsen mot Sydkorea.

– Det ingår nästan för alla att åka dit. Vi kom till ett ställe där vi fick stå kanske 50 meter från gränsen och titta in mot Sydkorea. På andra sidan stod det sydkoreanska turister och tittade på oss. Väldigt märklig situation, faktiskt.

De flesta måltiderna åt familjen på hotellen där de bodde. Men en gång åt de på en pizzeria.

– Pizzerian var ganska nyöppnad och för Johans skull ville vi äta där. Pizzan var god, men det var bara vi där när vi åt, berättar Marie-Louise Andersén.

Samma ödslighet mötte dem när de fick besöka ett av varuhusen. Det fanns nästan inga kunder där – och nästan ingenting att köpa.

– Jag brukar alltid köpa med mig souvenirer när vi är ute och reser, men i Nordkorea fanns ingenting. Det här var det enda vi hittade, säger Marie-Louise Andersen och visar två handmålade affischer och några knappar.

Många ifrågasätter om man ska åka på semester till en hård diktatur, som Nordkorea är.

– Vi har rest till många diktaturer tidigare, till Iran till exempel. Och jag tror att det är bra att det kommer vanliga familjer dit. Nordkoreanerna ser att de inte är helt utlämnade utan att det finns människor som vill se hur de har det, säger Marie-Louise Andersen.