Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marinen skyddar vid hjälpinsatser

, Riksdagsledamot, M, om marinens insatser mot pirater.

Marinens insats mot pirater är livsviktig. Under första halvåret 2009 påbörjar den svenska marinen en mycket svår men också livsviktig internationell insats – att skydda FN:s hjälptransporter i Somalia och bekämpa pirater i farvattnen utanför Afrikas horn. Uppdraget är komplicerat och kantas av betydande utmaningar och risker och förutsätter tydliga regler för uppträdande och agerande samtidigt som det ställer höga krav på våra enheters kompetens och materiel.

Utvecklingen i Somalia är fortsatt orolig. Avsaknaden av en fungerande centralregering och ett långvarigt inbördeskrig har lämnat ett land i förfall, där laglöshet råder och pirater härjar längs kusten och till havs. Behovet av säkerhet är stort, för både folket och för livsnödvändiga hjälpinsatser i landet. Ständig torka och ökande livsmedelspriser har lett till att 43 procent av befolkningen, inte minst barnen, är i akut behov av nödhjälp. I Somalia lider vart sjätte barn av undernäring.

Hjälpsändningarna från FN-organet World Food Program, WFP, som transporteras sjövägen till Somalia, är fundamentala för landets överlevnad. Därför förstärker Sverige nu EU:s marina insats, Operation Atalanta, i området och bidrar med två korvetter och ett stödfartyg.

Insatsen, som för Sveriges del beräknas pågå under ett antal månader, vilar på ett FN-mandat. Huvuduppgiften för våra svenska enheter blir att skydda humanitära hjälpinsatser från sjöröveri och väpnat rån och säkerställa flödet av humanitär hjälp in i landet.

Till detta tillkommer även den kritiska uppgiften att aktivt ingripa mot och bekämpa piratverksamhet och skydda handelströmmarna runt Afrikas Horn, ett mycket farligt uppdrag där svenska enheter kan hamna i direkta strider.

Att genomföra en marin insats mot sjöröveri och väpnat rån skiljer sig markant från traditionella marina insatser, både vad avser uppdrag och hotbild. Svårigheterna i att effektivt kunna identifiera, bemöta eller bekämpa piratdåd ställer hårda krav våra enheters flexibilitet, och kräver tydliga insatsregler och en stabil juridisk grund att stå på.

Samtidigt måste man kunna skydda egna enheter från eventuella hot från piraterna, som i många fall är villiga att använda vilka medel som helst för att uppnå sina mål. Den svenska insatsen är väl rustad för att möta dessa krav men kommer alltjämt vara i behov av ett starkt svenskt stöd.

Somalias kust och land är laglöst. Behovet av internationell hjälp är stort, inte minst för att ge befolkningen en drägligare tillvaro.

Sverige tar sitt ansvar och bidrar aktivt till att hjälpsändningar kan komma fram. Det är en förutsättning för att kunna stabilisera ett land som fortsatt kommer att behöva omvärldens stöd.

Riksdagsledamot, M, Ledamot i Försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel