Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marit tar de stora greppen

”En snabb och enkel lösning på problemen med mat och klimat skulle vara att skaffa ett större jordklot. Eller att snabbt halvera antalet människor som bor på klotet.”

Nej, det kan och vill hon inte Marit Paulsen. Det hon vill med sin bok ”Lurad av laxen – sant och falskt om maten” är att få oss att tänka själva, att ta reda på fakta och att inte gripas av panik.

Är du det minsta intresserad av mat – läs den!

”Varför en bok där jag själv får pröva och ompröva så otroligt mycket av det jag trott, sagt och gjort i mitt liv?” frågar hon. Mitt svar blir – för att få oss andra att också pröva våra käpphästar.

Hur vettigt är det egentligen med ekoodlat? frågar hon. Har jordens människor råd med de halverade skördar som ekoodlingen ger? Eller handlar det om att vissa av jordens invånare ska få äta ”finare” mat medan andra fortfarande lider brist?

Hon håller sig med ett längre och större perspektiv än de flesta i debatten och är prestigefri och frågande. Hon berättar om sin egen bondekarriär som entusiastisk, okunnig gröna-vågare.

Med åren har kunskaperna växt men engagemanget är lika starkt.

”Men varför har vi nu, och har i snart hundra år haft, en ständigt pågående debatt om hur farligt, kemiskt, tekniskt och gräsligt det moderna jordbruket är?

Det är under dessa hundra år, då jordbruket blivit storskaligt och effektivt, som medellivslängden har ökat med bortemot 100 procent. (...) Men tillgången på tillräcklig mängd näringsrik mat har varit en av de viktigaste faktorerna.”

Hon menar att gödningen i sig inte är problemet utan att den hamnar på fel ställe – i vattnet.

Rakt igenom alla områden hon betar av hör man hennes röst, resonerande, personlig och med en torr humor som inte är nådig:

”Av det man läste för en del år sedan var det lätt att få uppfattningen att folk riskerade att avlida av hjärtsnörp inför bara åsynen av en krämig äggröra.

Granskar man antalet dödsfall orsakade av denna rätt blir bilden en annan.”

Det breda perspektivet hon har i matfrågorna gör att hon kan hoppa från att förklara EU:s jordbrukspolitik till att berätta vad man kan laga av gårdagens pastarester, från biogas till att förklara varför man absolut ska skala potatisen – stressade potatisar utvecklar glykoalkaloider!

Och hur ska jag då veta att inte Marit Paulsen är ännu en av de falska profeterna? Inte vet jag något om glykoalkaloider. Jag får helt enkelt bestämma mig för att jag litar på hennes förnuft och vilja till ärlighet som här till exempel: