Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mark och Ingunn har hittat ett nytt sound

Mark Olson, den 53-årige originalmedlemmen från Jayhawks, gästade Gävle för drygt fem år sedan då han tillsammans med Gary Louris, den andre grundaren av nämnda band, spelade på Spegeln.

– Men numera jobbar vi av vissa orsaker inte ihop längre. I stället har jag min norska livskamrat och musikern Ingunn Ringvold, som jag träffade denna naturbegåvning i samband med en konsert i Norge för nio år sen, med mig, berättar Mark Olson.

Legendaren Olson från svenskbygderna i Minnesota och Ingunn, som bistår honom med sång och spel på en afrikansk djembetrumma, har ett 30-tal spelningar inbokade under en förestående turné till Sverige, Holland och England.

Främst kommer de att matcha sitt nya album "Good-bye Lizelle", som släpptes i oktober och utsågs av Mojo Magazine till månadens album.

– Det blir min längsta turné på många år. Tonvikten ligger på låtarna från "Good-bye Lizelle", med sitt speciella uttryck och sound, men vi kommer även att spela en del av mitt äldre material från Jayhawks begynnelse, förklarar Mark Olson.

Det norskamerikanska paret har gjort många resor, även i välgörenhetssyfte, bland annat till Armenien. Med en portabel inspelningsstudio bokstavligt talat på axeln blev resorna fältinspelningar som resulterade i detta nya album. Av praktiska skäl är det mesta av trummorna inspelade med ett maliskt djembetrumset i stället för ett vanligt, eftersom det lämpade sig bättre för två nomader till musiker.

– Jag gillar verkligen mitt nya sound, som är litet grand av 1967, tack vare att inspelningstekniken ändrats, även om det i grunden fortfarande är alternative country, rock och soul som gäller. Men jag har nog blivit lite grand av en punkrockare också, säger han förnöjt.

Mark Olson har norskt påbrå på sin pappas sida, vilket tillsammans med hustruns rötter, gör att han känner extra för Skandinavien. Nyligen hälsade han på svärföräldrarna och givetvis riktades stort intresse mot skid-VM i Falun.

– Vi har tittat på det mesta i teven därifrån. Spännande.

Men nu är han i Sverige och kommer till Gävle på fredagen för att först sjunga och signera plattor på Alla Tiders Skivhandel vid 15-tiden och sen kvällsspelningen i konserthusets restaurang.´