Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mark Olson bjöd på en oförglömlig spelning

Med en fantastisk låtskatt och kärestan tillika multiinstrumentalisten Ingunn Ringvold vid sin sida bjöd Mark Olson på en oförglömlig spelning i Gävle.

En hänförd publik i restaurangen på Konserthuset fick njuta av odödliga guldkorn från tiden i altcountrybandet The Jayhawks och spirituella sånger från förra årets hyllade soloplatta "Goodbye Lizelle".

Det är en skaplig resa han har gjort Mark Olsson från Minneapolis, både musikaliskt och privat. Från de enorma framgångarna och vänskapen tillsammans med låtskrivarpartnern Gary Louris i The Jayhawks första halvan av 1990-talet via The Original Harmony Creek Dippers med exfrun Victoria Williams till uppbrott och osämja med forna bandkollegor och nyfunnen kärlek till musiken. Det hände när Mark Olsson träffade sin blivande fru Ingunn Ringvold när hon studerade musik i den norska staden Bergen 2006. Olsson behövde någon som spelade den afrikanska djembetrumman till sina sånger, hon tackade ja och sedan dess har de varit ett oskiljaktigt par med kärleken till musik gemensamt.

Problem med att få ett visum utfärdat till USA för Ringvold (de väntade i 29 månader!) gjorde att paret spenderade mycket tid på resande fot. Bland annat i Armenien och det hörs när paret framför "Running circles" och "Jesse in an old world" där influenserna från Mellanöstern är tydliga. Musiken låter som en mässande indianhymn, en sorts spirituell rening där toner och arrangemang är helt olika den efterföljande "Over my shoulder". En ödmjuk Mark Olson tillägnar ikväll den suveräna Jayhawksklassikern "vännerna från skivaffären" som han mötte i stan tidigare under dagen.

En annan höjdare ikväll är stillsamma "Morning dove" med dulcimerspel och innerlig sång av amerikanen och där norskans högra handflata är som en mäktig baskagge över djembetrumman. Ringvold har mycket rytm i kroppen, som min bordskamrat helt riktigt påpekar och är en duktig multiinstrumentalist som även behärskar Farfisaorgeln och olika slags stränginstrument med bravur.

"Blue" och personliga favoriten "Clouds" framkallar gåshud där det äkta parets sångröster synkar likt Gram Parsons och Emmylou Harris i en ljuv musikhimmel.

Lite synd och respektlöst mot artisterna att vissa personer i publiken envisas med att prata under de lugnare låtarna. Det är störande och kanske hade vi fått en längre spelning än de 75 minuter av högklassig americana och spirituell världsmusik som det bjöds på ikväll.

Jonny Hjortfors