Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markaffär led i skatteplanering

GÄVLEAvancerad skatteplanering ligger bakom flera markköp som fastighetsbolaget Norrporten gjort av Gävle kommun. Det hävdar kristdemokraten Lennart Sjögren som räknar med att staten genom transaktionerna går miste om miljoner i skatt.

Ett av markköpen gäller en remsa mark vid Lantmäteriet i Gävle, som fastighetsägaren Norrporten vill köpa av kommunen.
Köpet är godkänt i kommunstyrelsens mark-, miljö- och plandelegation och ligger just nu hos kommunens lantmäterienhet för godkännande.
Markbiten är på cirka 2 000 kvadratmeter och har enligt Lennart Sjögren en avgörande betydelse för beskattningen av ett annat fastighetsförvärv, det som genomfördes när statliga Vasakronan sålde lantmäterifastigheten till Norrporten.

Slipper stämpelskatt
Om hela lantmäterifastigheten via en fastighetsreglering nu förs över till den lilla markplätten som Norrporten köper av Gävle kommun kan företaget slippa betala så kallad stämpelskatt, som motsvarar tre procent av köpesumman. Ärendet klassas då som en fastighetsreglering och inte ett lagfartsärende.
I det här fallet beräknar Lennart Sjögren att Norrporten slipper betala cirka åtta miljoner kronor i skatt.
I de kommunala handlingarna motiveras köpet som nödvändigt för att kunna göra vissa förändringar i "entréer", men det motivet tror inte Lennart Sjögren på. Han tog upp frågan i kommunstyrelsen men någon diskussion blev det aldrig, enligt Lennart Sjögren.
- Det var alldeles tyst.
Enligt Lena Andreasson, socialdemokratiskt kommunalråd i Gävle och ordförande i mark-, miljö- och plandelegationen, har kommunen inte sneglat på skatteeffekterna, även om hon själv inte är omedveten om dem.

"Konsekvenser"
- Det kan bli konsekvenserna, säger Lena Andreasson.
- Vi hade tre sådana här ärenden, och vi frågade oss om det här var något som vi behövde ha kvar. Vi bedömde att vi gott kunde göra oss av med den här marken.
- Ingen har haft några funderingar på skatteeffekterna, säger Lena Andreasson.
Enligt Lennart Sjögren kan kommunen ändå ha tjänat en slant på affären genom att Norrporten betalat extra bra för marken, men det tillbakavisar Lena Andreasson.
- Han får väl ha den uppfattningen. Vi har bara sett det här ur kommunens synpunkt.
Lennart Sjögren har inget emot skatteplaneringen i sig. Både privata företag, stat och kommun måste ha rätt att utnyttja regelverket i skattelagstiftningen. Men han tycker att politikerna borde tala klarspråk och säga att det handlar om skatteplanering.
- Det är många som förfasar sig över att Jan Stenbeck slipper skatt när han säljer sina skogar. Jag tycker att man ska vara tydlig så att alla förstår vad det handlar om, säger Lennart Sjögren.