Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markägare skyddas enligt lagen

Böter eller fängelse upp till ett år.

Så lyder straffet för dem som skräpar ned i naturen.

– Markägaren ska inte behöva få sin mark förstörd, säger Christina Ronquist, vid Gävlepolisen.

Annons

Polisen i Gävleborg har gjort informationshäften på bulgariska och engelska om allemansrätten. Häftena delas bland annat ut till bärplockare som kommer till Gävle kommun.

I häftet står tydligt att alla har rätt att stanna på privat mark i 24 timmar och att de måste ha markägarens tillstånd om de vill stanna längre.

Där står också:

”Ni får däremot inte enligt lag elda, skräpa ned eller på annat sätt påverka naturen så att den förstörs.”

Den som skräpar ned i naturen begår enligt Christina Ronquist, tekniker på miljöroteln i Gävle, brott mot miljöbalken. Ett brott som kan ge böter eller, i grova fall, fängelse upp till ett år.

Hon bekräftar att den som missköter sig i naturen inte innefattas av allemansrätten.

– Markägaren ska inte behöva få sin mark förstörd och nedskräpad av besökare, säger hon.

Om någon slår sig ner på ett område och stannar mer än 24 timmar ska markägaren kontakta kronofogden om han vill avhysa dem. Kronofogden kan sedan begära hjälp av polisen om det finns risk för motstånd.

– I fallet med bärplockarna är det Stora Enso som ska ta kontakt med kronofogden, säger närpolischef Glenn Hillman.

GD skrev nyligen om bulgarer som bröt sig in i en container i Strömsbro för att leta mat. Även bärplockarna tycks leva under extremt knappa förhållanden.

Utländska medborgare brukar inte få vistas i andra länder om de saknar pengar.

– Men de öppna gränserna mellan EU-länder gör att medborgare från till exempel Bulgarien och Rumänien kan vistas här med noll kronor i fickan. Däremot har inte vitryska medborgare samma rätt, säger Glenn Hillman.