Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markägaren vill avhysa dem

GD skrev igår om bärplockarna som slagit läger mellan Björke och Trödje.

Men redan i måndags begärdes hos polisen att få dem avhysta.

– Jag fick höra att där såg skräpigt ut, säger Nils Nordlander, som företräder markägaren.

Annons

Bärplockare från Östeuropa slog upp tält och presenningar i skogen mellan Björke och Trödje. Stora Enso äger inte marken längre. Men skogsföretaget har hand om den och företräder nya ägaren Bergvik. Stora Ensos distriktschef i Ockelbo, Nils Nordlander, fick redan i måndags information från ett jaktlag om att bärplockarna höll till där.

Han gjorde då en polisanmälan på webben.

– Jag begärde hjälp med en avhysning. Medlemmarna i jaktlaget sa att det såg skräpigt ut i området. Bärplockarna har heller inte rätt att vistas mer än 24 timmar på platsen. Så säger allemansrätten.

GD skrev i gårdagens tidning om vilka miserabla förhållanden bärplockarna levde under. Wolther Planck jobbar på socialtjänsten i Gävle. Enligt honom kan inte kommunen hjälpa dem eftersom de är säsongsarbetare.

– De ska ha sin försörjning tryggad när de är i landet. Vid ekonomiska problem ska de kontakta sina respektive ambassader. Men om de till exempel har barn som far illa gör vi undantag. Huvudregeln är i varje fall att de ska ta sig hem på egen hand om de inte kan försörja sig här. Ibland händer det att bärplockare söker ekonomiskt bistånd hos oss. Då ger vi avslag. Men problemet är betydligt större i Söderhamn.

Enligt Ivan Harnesk, ordförande för skogsbärsbranschens intresseförening, borde bärplockarna inte ha några ekonomiska problem.

– För varje kilo blåbär som plockas får de mellan 13 och 15 kronor. De plockar 60 kilo om dagen. Då kan du själv räkna ut hur mycket de tjänar, säger han.

Om hans uppgifter stämmer skulle de räknat på 14 kronor per kilo tjäna 840 kronor om dagen.

Samtidigt medger han att det finns oseriösa uppköpare som betalar för lågt och låter bärplockarna leva i misär.

– Men i år har vi inte fått in några sådana anmälningar, säger han.