Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknaden räddar klimatet

I december ska världens länder samlas i Köpenhamn för att ge Kyotoprotokollet en mer kraftfull efterföljare. Det är dags att bemästra utsläppen av växthusgaser en gång för alla.Att det är allvar nu signaleras inte minst av USA:s president Barack Obamas förslag på radikalt skärpta utsläppsgränser för bilar i bilismens förlovade land.
Utsläppen i USA ska reduceras med mer än 30 procent fram till 2016. Jämfört med Bushadministrationens politik är det mycket radikalt.USA har mycket förlorad trovärdighet att ta igen i klimatfrågan. Men ser man till styrmedel för att hejda utsläpp har faktiskt USA varit ett föregångsland. Utsläppshandelsprogram började användas på delstatsnivå redan på 1970-talet och ett av de mest framgångsrika exemplen på federal nivå är Acid Rain Program som rådde bot på försurningsproblemet.
I rapporten Utsläppsmarknader av energimarknadsexperten Niclas Damsgaard, utgiven av tankesmedjan Fores, kan man läsa att sådana marknader kan bli det viktigaste styrmedlet i Köpenhamn för att bekämpa klimathotet. Fördelen med handel jämfört med skatter är att myndigheterna sätter ett tak för hur stora utsläpp som kan tolereras.Skatter sätter pris på utsläppen, men inga kvantitativa begränsningar.
En av slutsatserna i Fores-rapporten är att EU:s utsläppsmarknad för klimatpåverkande utsläpp, den största i världen, kan bli effektivare.