Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknadsgeneralen i rätten – efter organiserad dans

Polisen observerade hur folk dansade organiserat vid två tillfällen under Ockelbo marknad – trots att det inte fanns danstillstånd.
Nu ska marknadsgeneralen Krister Ederth upp i rätten.
– Spontandans utanför dansgolv måste väl ses som en glädjeyttring, säger Krister Ederth.

I förundersökningen beskriver polismannen sina två observationer från i somras.

På torget i Ockelbo spelade ett band covermusik under perioder, däremellan spelade en DJ. Polismannen menar att det var "helt uppenbart att det pågick dans som ej var spontan".

Det fanns bland annat ett "dansgolv med discoljus monterat i taket", enligt polismannen.

– Han sa att det fanns dansgolv på torget, men det har aldrig funnits. Om någon har gått upp på scenen och dansat vet jag inte. Men att kalla det för dansgolv håller inte. Jag förnekar brott, säger Krister Ederth.

Det andra tillfället som tas upp inträffade vid Åbyggeby fritidsklubb. Där ska det ha funnits en uppbyggd dansbana med ett band som spelade "dansbandsmusik".

Enligt polismannen dansade folk konstant. "Inte någon tvekan om att det pågick organiserad dans", står det i utredningen.

Marknadsgeneralen bekräftar att det dansades friskt där.

– De har haft dans i tio år minst och har alltid snickrat upp en dansbana där. Och de hade sökt sitt tillstånd, säger Krister Ederth.

Problemet är att polisen har ändrat tillämpningen av lagen sedan 2013. Nu är det den som är ansvarig för hela marknaden som ska söka danstillståndet. Alltså Krister Ederth.

– Ärligt talat kände inte jag till den nya regeln att vi som huvudarrangör ska söka för hela baletten, säger han.

Enligt polisen ska han dock ha fått informationen.

– Det handlar i så fall om ett missförstånd. Men man borde ha kontaktat oss om något var fel, det tar en massa tid för mig och för dem. Och det kostar pengar, säger Krister Ederth.

Han misstänks för brott mot ordningslagen, ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. På torsdagen hålls förhandlingen i Gävle tingsrätt.

Danstillståndet är mycket omdiskuterat. Politiker från både höger och vänster har krävt att tillståndet försvinner.

När Gefle Dagblad skrev om att polisen utredde olaglig dans på en krog i Gävle i höstas väcktes starka reaktioner.

Även Krister Ederth tycker att danstillståndet är märkligt.

– När det gäller spontandans får man tänka om. Det är en glädjeyttring. Då kan man väl inte bötfälla folk, säger marknadsgeneralen.

Läs mer:

Berggrenska gården varnas efter dans

Polisens bildbevis: här dansar kroggästerna

KRÖNIKA: Dansa, din djävul!

Därför krävs det tillstånd för att dansa