Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkta vargvalpar i Galvenreviret

Sex vargvalpar har fötts i Galvenreviret i vår. Fem hanvalpar och en tikvalp som alla chipsmärkts för att deras vidare öden ska kunna följas upp.

Även i år har en kull vargvalpar fötts i Galvenreviret. En genetiskt värdefull vargkull då pappa är den varghane som vandrade in från öster under vintern 2006/2007. Varghanen spårades i både Norrbotten och Västerbotten innan den vandrade söderut och träffade en hona från närbelägna Voxnareviret och etablerade Galvenreviret.

– De här valparna är ett värdefullt tillskott till den inavlade vargstammen, säger Tomas Bernelid, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Förra året fick vargparet fem valpar och i höst märktes både varghanen och två valpar. Från länsstyrelsens sida är kartläggningen av årets kull klar när valparna nu märkts. Sedan kommer man att följa upp hur många som överlever sommaren. Till vintern ska vargarnas rörelser inom reviret följas upp genom spårning. Ett mål är att länsstyrelsen ska få kunskap på hur många av förra årets valpar som finns kvar inom reviret. Att två vandrat ut från reviret vet man redan då de är de båda som märktes med sändare. Sändaren ger en signal varje dygn som registreras och koordinaterna kan prickas in på en karta som ger vägledning över vargarnas rörelser. Den ena, en tik, har vandrat över till Norge och den andra, som är en hane, finns i nuläget i Värmland.

Men från länsstyrelsens sida vill man få in fler uppgifter om vargarna i länet. Därför är man beroende av att den som ser rovdjur också rapporterar in sina iakttagelser. Tomas Bernelind påpekar att det gäller inte bara rapporter om varg utan även björn och främst björnhona med ungar liksom närgångna rovdjur som upplevs som problem.

– Här är allmänhetens hjälp ovärderlig, säger han.

Rapporter om rovdjursobservationer kan antingen lämnas på länsstyrelsens rovdjurstelefon, 026-17 12 50 eller via hemsidan: www.lansstyrelsen.se/gavleborg. Där går man in under fliken naturvård och rovdjur och klickar sig vidare för att lämna sin rapport.