Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marrakech inne som aldrig förr

/

Vid foten av Atlasbergen ligger den rosa staden dit musiker, konstnärer och hippies vallfärdat i decennier. Jaktmarker för shopping i en stad som bara växer.

Annons

På torget där förbrytare förut fick plikta med sina liv möter man i dag Marrakech i sin mest livliga form. Det är som att landa mitt i ett Tintin-album med apor i koppel, ormtjusare, sagoberättare och apotekare med högst egna metoder. Trots att det är det självklara navet för utländska och marockanska turister är Djemaa el-Fna precis så exotiskt som man föreställer sig ett centrumtorg i Sahara.

På 1950- och 1960-talen var det Doris Day och Alfred Hitchcock som besökte det legendariska hotellet La Mamounia. Churchill kom för öknens säregna ljus och ett ungt Rolling Stones förevigades av fotografen Cecil Beaton. Då som nu bredde souken, det traditionella shoppingkvarteret, ut sig bakom Djemaa el-Fna. I dag är många av de otaliga stånden och små affärerna huvudattraktioner för stadens besökare.

Mitt i souken ligger den nya gallerian Souk Cherifia där stadens unga designer lyfter den traditionella formgivningen in i tjugohundratalets andra decennium. I en av butikerna säljer designern Laetitia Trouillet sina handväskor sydda av marockanska retrotyger. Hon tröttnade på livet i London och flyttade till Marrakech för att komma närmare väsktillverkningen.

Hon berättar om loppismeckat, bästa gatan i nya stan och om soukens pärlor.

– Det finns mycket att hitta bortom Djemaa el-Fna. Det som krävs är tid, tålamod och en stor resväska.

Första dagen tillbringas bäst strosandes i soukens labyrinter som kantas av färgglada tofflor, inlagda citroner, handmålad keramik och annat lull lull. Alla försök att följa en karta är slöseri med energi – souken spottar ut en på Djemaa el-Fna så småningom ändå, försäkrar Laetitia Trouillet. Och att gå vilse i dessa vindlande gränder – där kryddor, mattor och hantverk säljs från badkarsstora butiker – är en del av upplevelsen.

Hon poängterar även vikten av att slå till direkt.

– Chansen att hitta tillbaka till just den där fina keramikskålen är rätt liten.

Efter en hel dag i souken kan det vara skönt att pausa från de dammiga gränderna. Då passar det att göra en utflykt till Ville Nouvelle som med sina breda avenyer skiljer sig från den bilfria medinan. Den nya staden byggdes av de franska kolonialherrarna under 1900-talets början. Här hittar man de stora kedjorna vägg i vägg med små marockanska boutiquer. Rue de la Liberté löper som en pulsåder genom det hippa området. Laetitia Trouillet rabblar en massa butiker som man bör besöka, bland annat skobutiken Atika vars lågskor i färgglatt läder fick Sex and the city-stjärnorna att shoppa loss.

Femton minuters bilresa från medinan ligger ännu ett shoppingparadis med det senaste inom marockansk design, Sidi Ghanem.

Till detta avsides industriområde flyttade designers och konstnärer för att det var billigt. Nu är det ett hett shoppingområde med show rooms och småbutiker.

Alexander Vickhoff/Respress

redaktionen@respress.se

Mer läsning

Annons