Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin nöjd med 97 kronor

Det är stora skillnader i landet mellan hur mycket kommunerna betalar för sommarjobben, enligt en undersökning av SSU. Men här i området ligger lönerna relativt lika. – Jag är nöjd med hur mycket jag tjänar, säger Martin Aakre, turistvärd i Sandviken.

Det är torsdag eftermiddag och tryckande varmt i småbåtshamnen Stenbryggan i Sandviken. Martin Aakre är i färd med att slå gräs med en lie. Han gör sin första vecka som turistvärd och varvar dagarna med att guida turister på båten M/f Emma och hålla snyggt i hamnen och på öarna.

– Det är ett jättebra jobb, särskilt när det är så här varmt, säger han.

Han är en av cirka 400 sommarjobbare som är anställda av Sandvikens kommun. De allra flesta jobben finns inom äldre- och handikappomsorgen.

Det främsta skälet till att Martin Aakre sökte jobbet är att han vill tjäna pengar. Han blev positivt överraskad när han hörde att han skulle få 97 kronor per timme i lön under de sju veckor han arbetar.

– Det tycker jag är en bra lön för ett sådant här jobb. Kanske kommer jag att lägga pengarna på en utlandsresa, säger han.

Enligt en undersökning som det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU gjort är det inte alla kommuner som betalar lika bra. Timlönerna för sommarjobb varierar från 23 till 125 kronor i de 230 kommuner som besvarat förbundets enkät.

Här i området är skillnaderna mindre. Lönerna för sommarjobb varierar från 94-120 kronor i Gästrikland och Älvkarleby. För feriepraktik ligger ersättningarna på 40-55 kronor. Enligt Kommunals rekommendationer ska ungdomar mellan 16 och 17 år ska ha som lägst 52 kronor per timme för feriepraktik, och 18–19-åringar 62 kronor per timme.

– Vi valde att så många som möjligt ska få chansen att feriejobba framför att ha en hög ersättning. Om vi höjt ersättningen hade vi kanske bara haft råd med 50-60 feriejobb istället för 300, säger Florindo de Sanctis, verksamhetschef inom arbetsmarknadsenheten i Gävle kommun.

Martin Aakre gick precis ut första året på gymnasieskolans industriprogram och hade helst velat sommarjobba på Sandvik. Men till följd av den rasande orderingången valde Sandvik att helt stänga produktionen i sommar och knappt ta in någon semestervikarie alls.

– Jag siktar på att bli svetsare, men är glad att jag har fått det här jobbet nu när konkurrensen är så hård, säger han.