Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårtsbo – en idyll nära Gävle

MÅRTSBO / Hem till byn

Inflyttningsboom 1993 blev babyboom 1995 och snart ärdet dags för skolstartsboomen. Hela tio sexåringarfrån Mårtsbo börjar i Hemlingbyskolan i höstoch det är rekord.

- Jag tror inte att en årskull från den härbyn har fyllt en halv klass på väldigt länge,säger Stefan Gustavsson, pappa till Hanna Westring.

Hanna trivs i Mårtsbo, där hon har mångakompisar att leka med. I dag heter lekkamraten Katrin Hemgren.De är överens om att det ska bli bra att börjaskolan.

- Det är kulare på skolan än på dagis,säger de med en mun.

För något år sedan fanns hela 60 barn undertio år i Mårtsbo och grannbyarna Lärkebo ochKubbo. I dag är de ännu fler. Orsaken är att detskett, och fortfarande sker, en generationsväxling. Människorblir gamla, hus blir tomma och nya människor flyttar in.Många av de nyinflyttade har bott i Mårtsbo som barn,eller spenderat somrarna hos mor- eller farföräldrarhär. När de själva blir vuxna och funderar påatt skaffa barn återvänder de gärna och sätterbo. Under 90-talet räckte inte husen till alla som villeflytta till Mårtsbo, så då byggdes flera nya.

Köpte hus 1993

Stefan och sambon Liselotte Westring hör tilldem som lyckades komma över ett hus 1993. När de dåsteg över tröskeln kändes det som att kliva raktin i 1958. Mycket arbete senare trivs familjen bra med huset ochi Mårtsbo. Men det var inte för att återvändatill rötterna som de sökte sig hit.

- Nej, jag är från Västbyggeby. Min syrraflyttade också hit nyligen så våra föräldrarundrade väl vad vi höll på med. Vi flyttade hitför att grannarna är bekanta sedan länge. Närde kom hit 1990 var det mest gamla människor här. Derasbarn var de första i den nya kullen, berättar Stefan.

Byn föryngras

Han tror att trenden kommer att hålla i sigoch byn föryngras ännu mer.

- Folk värderar att bo en bit från stan, det blirmer och mer populärt. I byarna utanför städernadär säljs det hus som aldrig förr, säger Stefan.

Att det just är byarna i närheten av städernasom växer är ingen tillfällighet. Den perfektakombinationen verkar vara att bo i en lugn och skön omivning,där barnen kan springa ute och där bygemenskapen ärgod, men samtidigt kunna nå affärer, arbetsplatseroch uteliv på mindre än en halvtimme. Idag arbetarnästan alla mårtsbobor inne i Gävle. De fåföretag som finns i byn har en kundkrets som sträckersig långt utanför byn, medan de gamla serviceföretagensom vände sig till byborna har försvunnit för längesedan.

Samtidigt som närheten till Gävle starkt bidragittill att servicen försvunnit, är det samma närhetsom gör byn attraktiv för de barnfamiljer som nu fårMårtsbo att leva.

HANNA JANSSON