Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårtsbo-Slim

(1926-1992), original. Egentligt namn Hans ErnstIngvar Karlsson, född i Mårtsbo, död i Forsbacka.
Mårtsbo-Slim - Gävleborna kallade honom inget annatoch få visste hans rätta namn - var en av Gävlesmest bekanta profiler, ett inslag i stadsbilden som på sittoefterhärmliga sätt bidrog till stadens identitet.
Med sin grova röst, sina slängiga rörelser,med sitt orädda för att inte säga suveränauppträdande väckte han uppmärksamhet varhelst handrog fram. Hans domäner var länge Brynäs, trakternakring Staffans kyrka och utefter Hillmansgatan. Men han rördesig överallt i staden och den som för första gångenhörde hans tordönsstämma - den kunde skrämmahästar i sken - kände kanske ett visst obehag.
Men det fanns inget ont i denne Ernst Karlsson, som tidigti skolan röjde ett läshuvud. Under årens brokigalopp skulle han också skaffa sig en icke oäven bildning;bland annat sades han kunna citera långa stycken utantillur Frans G. Bengtssons "Röde Orm". Efter en svår uppväxtväntade tidigt jobb i skogen, varefter ett oblitt ödeskulle utveckla honom till det original många Gävleborännu kan sakna.
Historierna om honom är lika ymnigt flödande somde han själv berättade. Det här är den mestkända (förekommer i olika varianter):
"Mårtsbo" stod i en systemkö en lördag dåen mörkhyad man fullastad med tomglas kom in i butiken.
- Gör plats för den här mannen, vråladeMårtsbo (det var alltid det röstläge han hade),för han har gått långt.