Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måsarna dör i Storsjön

SANDVIKENEtt 15 - tal döda måsar har de senaste veckorna hittats i Storsjöns östra del.

Annons
- Troligen finns det betydligt många fler som inte har hittats, säger Leif Kihlström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gästrikland.
Under våren har det i Sydsverige hittats mängder av döda sjöfåglar. Experterna har ännu inte kunnat analyserat orsaken till massdöden. I måndagens tidning rapporterade vi om att flera hundra döda gråtrutar påträffats på en ö i Gävlebukten.
- Vi har skickat in två döda trutar som hittades vid golfbanan i Gävle för analys, säger Ulla Sobestiansky, veterinär på länsstyrelsen i Gävle. Jag fick ett muntligt svar under måndagen och det kan röra sig om samma sjukdom som härjat i Sydsverige.

Kan inte flyga
Det enda experterna har konstaterat är att det troligen rör sig om en virussjukdom. Men ännu okänd.
Sjukdomen är i alla fall så pass intressant för Statens Veterinärmedicinska anstalt att de är beredd att åka till Gästrikland för att hämta sjöfåglar som ännu inte dött i sjukdomen. De sjöfåglar som drabbas av sjukdomen kan inte flyga och får dessutom problem med andningen. Så var det med de fåglar som hittades vid Malmars backe för en vecka sedan. En hade kravlat sig upp på land, medan den andra låg i vattenkanten.
- Båda var vid liv, men hade problem med andningen, berättar mannen som upptäckte fåglarna. Några andra skador såg jag aldrig.
Det går bra att ringa till Leif Kihlström 293003 om skadade sjöfåglar hittas för att de sedan ska kunna hämtas av Veterinärmedicinska. Men det måste vara fåglar som lever.

JÖRGEN LARSSON
jorgen.larsson_gd.se
026/277596