Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskerat gäng skapade oro med smällare – kastade in brinnande pjäs i barnvagn

Gäng med ungdomar skapade under nyårshelgen stor oro genom att skjuta smällare inomhus och mot människor i centrala Gävle. Bland annat ska en vagn med en tre månder gammal bäbis ha träffats.
– De äldre bar maskering, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Mikael Hedström, som jobbat som polis i cirka 30 år, har aldrig varit med om något liknande.

– Ungdomarna verkar ha fått ett ändrat beteende, det har helt spårat ur. Jag har aldrig varit med om att man beter sig så här illa tidigare.

Stökigheterna i Gävle startade redan dagen före nyårsafton. Strax före 19 fick polisen ett första larm om att ungdomar sköt smällare i ett trapphus på Norra Köpmangatan på Nordost. När polisen åkte ut för att prata med vittnen fick de även veta att en pappa som varit ute på promenad med sin tre månader gamla bäbis fått en smällare nedsläpp i barnvagnen från ett lägenhetsfönster på samma gata.

– Han ska ha fått fatt på smällaren och kasta ut den i tid, men sagt att det var en ganska kraftig smäll. Pappan har inte anmält själv, men vi har upprättat en anmälan om försökt till grov misshandel, säger Mikael Hedström.

Även en polispatrull som åkte till Norra Köpmangatan fick saker kastade mot sig från en lägenhet. Den gången var det dock inte smällare utan flera porslinstallrikar som kom flygande genom luften.

– Men bilen och patrullen klarade sig, säger Mikael Hedström.

Vid 21-tiden gick två personer in på en butik på Övre Åkaregatan och köpte ett paket smällare. Innan de gick ut tände de eld på en av pjäserna, vände sig om och sköt in den i butiken. Ägaren och två kunder fick ta skydd.

– Det är ett sjukligt och helt vansinnigt beteende att skjuta in i en butik, säger Mikael Hedström.

På eftermiddagen på nyårsafton började oroligheterna om. Samma gäng som polisen misstänker var i farten dagen innan roade sig med att tända eld på två papperskorgar på Norra Rådmansgatan och Norra Köpmangatan. Polisen fick även in flera larm om smällare som kastats in genom brevinkast och upp på balkonger.

– En man som fick en smällare i brevinkastet blev så arg att han sprang efter en maskerad gärningsman, men då slöt det upp ett 30-tal andra maskerade ungdomar så han fick backa, säger Mikael Hedström.

Se det mäktiga fyrverkeriet vid Milles Änglar här:

Strax efter klockan 19.00 slängde samma ungdomsgäng in smällare i en sopcontainer på Stora Esplanadgatan och gömde sig i närheten. Polisen anträffade några av ungdomarna som kunde identifieras. De var i 14-15-årsåldern men polisen misstänker att vissa av de inblandade på Nordost var uppemot 20 år gamla.

Även i Andersberg kom samtal om att ungdomar sköt raketer mot varandra mellan bostadshusen så vid 20-tiden begärde Gävlepolisen om förstärkning från Uppsala.

– Så där höll det på under kvällen, men som tur var känner vi inte till någon som har kommit till allvarlig skada, säger Mikael Hedström.