Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskernas mästarinna

GÄVLE
Kvinnan är gammal och vackert fårad. Varje rynka framträder tydligt. Det glesnade, gråa håret letar sig fram under hucklet. Hon ser avslappnad ut och ögonen är stängda. Kanske slår hon plötsligt upp ögonen om någon stör henne.

Annons
- Nej, jag lovar. Det gör hon inte, säger Madeleine Söderblom och skrattar.
Hon försäkrar att kvinnoansiktet bara är en mask hur levande den än ser ut. Madeleine, eller Madde som hon kallas, borde veta eftersom det är hon som tillverkat det.
Det är svårt att sätta en riktig yrkestitel på Madde eftersom hon kan så mycket men ändå inte har ett "riktigt" yrke. Men lite enkelt uttryckt så tillverkar hon masker, sminkar och gör attribut - helst till specialeffekter. Flera av alstren har hon plockat fram på bordet. Många av maskerna är rika på detaljer, andra är avskalade karaktärsmasker med hårda uttryck.
- Jag kom på tidigt att allt sitter i händerna, säger hon viftar lite med sina starka, smidiga händer.
Hon har alltid tyckt om att teckna och på gymnasiet började hon med sminkning, bland annat till halloweenfester.
Så blev det teaterverkstan på Lättings, sminkning till teateruppsättningen Verket och teatermaskeringslinje i Stockholm där hon fick lära sig göra masker av papier- maché och gasväv.
Därefter var det dags för konstskola med fotografering och skulptering som huvudämnen.
Däremellan har hon gjort masker till en splatterfilm i Belgien och utbildat sig till massageterapeut för att lära sig mer om anatomi.

Ville lära mera
Men all den utbildningen var inte nog för Madde. Hon ville mer, så nästa anhalt blev Nordiska scenografiskolan i Skellefteå där hon pluggade attributmakeri.
- Pappa var lika glad som jag över att jag kom in på den skolan. Han är en av mina stora förebilder. Han är påhittig och jag lär av honom. Han är otroligt teknisk.
Strax därpå kommer pappa, Mats Andersson, gående över gårdsplanen. Han stannar till och fäller en stolt kommentar.
På attributmakerikursen fick Madde lära sig göra masker i allt från trä till plast och att gjuta i alla möjliga och snudd på omöjliga material.
- Inget är rätt eller fel. Det finns inga givna regler.
Madde har bland annat gjort ögon, nappar och glas-ögon till Gnotterna (ett barnprogram), en kanin till popgruppen Cardigans video och en hel rad figurer ur JRR Tolkiens Härskarringen till galapremiären av De två tornen som hölls i Blå Hallen i Stockholm i höstas. Festfixare Bindefeldt själv höll i trådarna och Madde fick vimla bland kändisar. Men hon pratar hellre om sina masker än om kändisarna.
- Jag gjorde fyra svarta riddare, två orcher, en uri-kai, Gandalf och Gimli. Jag kan inte sy men sydde Gimlis kostym i alla fall.

Allt är möjligt
Ingenting är omöjligt för Madde. Hon skapar illusioner av det mesta. Lera förvandlar hon till brons genom patinering. Av en sorts skumgummi tillverkar hon verklighetstrogna hjälmar och sköldar.
Men det är inte nog för Madde. Hon påstår att hon tagit det lugnt efter sommaren men det visar sig att det inte är sant. I stället har hon hjälpt till att rusta sina för- äldrars hus i Norra Åbyggeby - men också lärt sig nya tekniker.
- Jag har svetsat en del och lärt mig hantera motorsåg. Pappa var lite rädd först men det har gått bra, säger hon med ett brett leende och ögonen tindrande av iver.
Hantera motorsåg innebär inte att hon sågat ved. Nej, det blev en surikat, ett klurigt litet djur som mest är känt från Lejonkungens Timon.

Nästa projekt?
Vad det blir härnäst vet hon inte. Helst vill Madde jobba på teater eller cirkus men arbetstillfällena är få och hon tycker att hon är dålig på att marknadsföra sig själv. Men vad hon vet är att hon ska göra fler masker inför biopremiären av den tredje och sista delen av Härskarringen, Konungens återkomst. Bara det blir ett enormt arbete eftersom varje mask bara kan användas en gång. Materialet är så tunt att det går sönder i kanterna när det tas av.
Men den riktigt stora drömmen är att en gång få ha en alldeles egen verkstad.
- Helst vill jag ha den här, säger Madde lite drömmande och nickar mot en röd liten stuga på föräldragården.
Det är där hon kan hämta inspiration men också få hjälp med tekniska finesser av pappa Mats.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se