Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskfabrik i Hofors – "Maskarna äter kompost och bajsar ekologiskt gödsel"

En maskfabrik håller på att byggas i Hofors. Maskarna ska producera ekologiskt gödsel. Ägaren räknar med att tio personer ska vara sysselsatta i verksamheten.

Ahmet Bahceci har startat en maskodling i en byggnad mitt ute i skogen i Hofors. Maskarna äter trädgårdsavfall och matrester och bajsar ut ekologiskt gödsel i hög takt.

– Maskarna har slem som gör att avföringen innehåller massor med näring och mineraler, detta gör att jorden blir extra näringsrik, säger Ahmet Bahceci, som investerat miljontals kronor i sitt företag Vermigrön.

Maskarna har importerats från USA och kallas Red Californa. De är framtagna just för uppgiften att omvandla trädgårdsavfall och kompost till näringsrik jord.

– Allt maskarna gör är att äta, skita, äta, skita, äta, skita. De jobbar mycket snabbare än den svenska daggmasken. Red Californa är av samma familj som daggmasken, men den är helt annorlunda, skillnaden är lika stor som mellan svenska och turkiska språken. Red Californa äter mycket mer och bajsar mycket mer, säger Ahmet Bahceci.

Enligt företaget Vermigröns hemsida kan de äta motsvarande sin egen vikt per dag och producera lika mycket avföring.

Maskarna finns i jättelika avlånga lådor inomhus i en temperatur på mellan 15 och 20 grader.

Inte för att de skulle få svårt att överleva i kallare väderlek. Men de jobbar långsammare, "maskar", om temperaturen sjunker.

Även privatpersoner ska kunna köpa mindre lådor med maskar och företaget har inlett ett samarbete med bland annat Gästrike återvinnare.

Maskfabriken håller på att byggas upp för fullt. Om en och en halv månad beräknas den vara helt klar. Då ska där finnas även en konferenslokal, en uteservering och de ska anordna visningar en gång i veckan.

I början ska fyra personer vara sysselsatta i verksamheten. Ahmet Bahceci och hans bror Sinan tänker anställa en återförsäljare och någon som gör visningarna.

Men Ahmet Bahceci räknar med att expandera och snart ha minst tio personer som jobbar med bland annat förpackning och transport.

När GD gör ett besök på odlingen finns en miljon maskar i två avlånga lådor.

Enligt Ahmet Bahceci fördubblas antalet maskar varje månad.

– Vi är den första anläggningen i Sverige och Skandinavium som har så kallat vermikompostmetod och det här är något som kan sätta Hofors på kartan ännu mer, säger Ahmet Bahceci.