Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskfabriken i Hofors utökar efter jättekontrakt – och nu ska maskarnas gruppsex ge hälsoprodukter

Hoforsföretaget Vermigrön har mitt ute i skogen en anläggning där miljontals maskar gör jord av kompost. Nu tecknar företaget ett treårigt kontrakt – och expanderar rejält.

Annons

Flera återförsäljare har visat intresse för den mycket miljövänliga jorden som maskarna tillverkar i anläggningen i Hofors.

Enligt ägaren Ahmet Bahceci har de varit mycket imponerade av maskarnas förmåga att i extremt hög takt äta kompost och trädgårdsavfall och bajsa ut näringsrik jord.

– Allt maskarna gör är att äta, skita, äta, skita, äta, skita. Maskarna kallas Red California och är av samma familj som den svenska daggmasken. Men de är speciellt framtagna för att jobba mycket snabbare än daggmasken, har Ahmet Bahceci en gång förklarat för Gefle Dagblad.

Läs mer: Maskfabrik i Hofors – "Maskarna äter kompost och bajsar ekologiskt gödsel"

Det är Gästrike återvinnare som levererar komposten som maskarna omvandlar till jord.

Ahmet Bahcec väljer nu att skriva ett treårigt kontrakt med Hasselfors Garden, en av Sveriges största leverantörer av jord.

– Vi ska producera 160 ton jord i månaden åt företaget. Men vilka summor det handlar om vill jag inte prata om, säger han.

Kontraktet innebär att Vermigrön bygger ännu en anläggning bredvid nuvarande i skogen. Samtidigt söker de ytterligare en lokal i Böle Industriområde.

– Vi har pratat med Hofors kommun om att hjälpa oss med en lokal i industriområdet.

Vermigrön ska också utveckla produktionen av masksvett. Eller rättare sagt rör det sig om ett slem som maskarna avger när de parar sig.

Enligt Ahmet Bahcec har slemmet medicinska effekter.

– Maskarna är androgyna, tvåkönade, och parar sig med sig själva. Men de samlas i en grupp när de förökar sig och svettas då ut ämnen som används som medicin i hudkräm eller för att reparera skadade blomblad. I Amerika är det jättedyrt med masksvett.

Just nu är fem personer involverade i verksamheten. Ahmet Bahcec räknar med att de ska vara kring 15 inom två år.

– Just nu har vi kapacitet att tillverka 2 000 ton jord om året. Målet är att vi ska utöka kapaciteten till 5 000 ton, säger han.