Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massage ger välmående barn

Stella Lundgren, snart tre månader, och Ludwig Halfvars, snart fyra månader, går på spädbarnsmassage med sina mammor Ulrica och Anna. – Stella gillar det. Och det är så bra att ta till när hon är lite orolig. Jag är glad att det finns. Jag inbillar mig att det lika skönt för barn att bli masserade som för vuxna, säger Ulrica Lundgren.

Annons

Det är måndag och fjärde gången av fem som de träffas tillsammans med instruktören Lotta Edgren i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.

– Jag utbildade mig 2003 efter att ha fött min första son, som jag masserade. Det är avslappnande och stärker banden mellan förälder och barn. Sen upplevde jag att det hjälpte väldigt bra när han hade problem med gaser. Massagen är bra för barn med kolik, säger Lotta.

Ulrica frågade runt efter kurser i spädbarnsmassage, som hon hade hört skulle vara bra, och hittade kursen på Vuxenskolan hemma i Hofors. Anna fick tipset att massera hos barnmorskan, hittade kursen och anmälde sig.

– Vi pratade om det i mammagruppen på bvc också och det lät intressant. Dessutom är det jättebra att kunna lära Ludwigs pappa hemma. Pappor kanske inte får samma närhet till barnet i början eftersom de inte ammar, många jobbar ju, säger Anna.

Spädbarnsmassage är ännu lite okänt i Sverige. I Indien är det en gammal tradition, som går i arv från föräldrar till föräldrar.

– Det är inget flum. Det är ett bra sätt att lugna både sig själv och barnet när de har en skrikperiod. Är du lugn så blir barnet lugnt också, säger Lotta.

De börjar massagen och börjar som vanligt med ben och fötter.

– Det är för att barnen är vana vid beröring där, från när man byter blöja och så. Varje gång är det olika delar av kroppen det handlar om. Nästa gång, sista gången, då gör vi en helkroppsmassage, förklarar Lotta.

Det finns olika varianter av massagen; den svenska och den indiska.

– Den indiska varianten går från hjärtat och är avslappnande medan den svenska går till hjärtat och är stimulerande. Vi använder båda här.

Varje liten tå masseras.

– Lilltåa, tåtilla, tillrosa, kroknosa och stortompen upp i vädret, säger de tillsammans och Stella skiner upp och kissar en skvätt.

Det är vanligt med pruttar också.

– Det är prupparna som inte kommer ut som gör ont. Massagen sätter fart på dem, säger Lotta.

Det är tydligt att Stella mår bra där hon ligger och får ansiktsmassage. Ludwig börjar få lite svårt att ligga still.

– Därför kan det vara bra ibland att ha med leksaker som de kan titta på, säger Lotta.

När man som förälder väl har kläm på massagen kan man massera barnen när de har kläder på, när som helst när de kan behöva slappna av någon muskel.

Är de till exempel snuviga kan man hjälp dem genom att massera kring näsan. Det är egentligen enkelt, inga konstigheter, säger Lotta.

Efter nyår drar hon igång en ny kurs för både mammor och pappor.

”Det är inget flum. Det är ett bra sätt att lugna både sig själv och barnet när de har en skrikperiod. Är du lugn så blir barnet lugnt också.”

Lotta Edgren

instruktör