Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässingstjuvar slog till mot Almagrundet två gånger om – stal "oersättliga" föremål

Brytmärken på dörren vittnar om tjuvarnas framfart på det renoverade fyrskeppet. Flera föremål är 120 år gamla och går inte att ersätta, säger Mats Wiberg, ordförande i Almagrundets vänner.

Den första stölden ägde rum mitt på dagen i torsdags. Mats Wiberg och Pelle Karlsson hade varit ombord på förmiddagen och när de återvände några timmar senare såg de resultatet av tjuvarnas framfart.

– De har skruvat bort tolv vingmuttrar i mässing från ventilerna. De var i original och har alltså funnits med sedan skeppet byggdes år 1896, säger Mats Wiberg.

I den meningen är de oersättliga, menar han. Enligt Pelle Karlsson kan det överhuvudtaget bli svårt att hitta vingmuttrar som passar bultarna.

– Den typen av gänga tillverkas inte idag. Vi får kanske kolla med någon gammal bonde om han har några muttrar liggande någonstans, säger Pelle Karlsson som också är engagerad i föreningen Almagrundets vänner.

Under natten till fredagen bröt sig någon in i mässen på skeppet genom att bryta upp dörren. Stöldgodset blev fler föremål i mässing, bland annat ljusstakar.

Föremålen har ett högt kulturhistoriskt värde medan själva mässingen bara är värd några hundralappar, tror Pelle Karlsson.

– Mer än 200 kronor får de inte, säger han.

Det var Brodins skeppsvarv i Gävle som byggde fyrskeppet vars funktion blev att varna för det så kallade Almagrundet i Stockholms skärgård. Efter att skeppet tagits ur bruk har det köpts och renoverats av Knut Borg i Västerås.

Både han och föreningen Almagrundets vänner har under lång tid ansträngt sig för att få skeppet att återvända "hem" till Gävle. Ifjol fick de sin vilja igenom och nu ligger skeppet vid Norra Skeppsbron på en kajplats som kommunen har upplåtit.

Hur är det med inbrottssäkerheten?

– Det finns ett larm som gick i natt, men vaktbolaget hann inte fram i tid. Nu ska vi komplettera med en kamera, säger Mats Wiberg.

Läs mer: Almagrundet kommer hem till Gävle

Läs mer: Gävle kan glömma Almagrundet