Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässlingsepidemi om tio år?

GÄVLEOm vaccinationen av barn fortsätter att minska hotar omfattande mässlingsepidemier i Sverige, kanske redan om tio år.

Den varningen kommer från Smittskyddsinstitutet.
Smittskyddsläkare Göran Hedin i Gävleborg delar oron.
- Men jag är ändå optimistisk, vi ser just nu en tendens till att vaccinationsfrekvensen ökar igen, säger han.
Mässling är i dag en sällsynt sjukdom i Sverige. I genomsnitt inträffar endast ett tiotal fall per år. Orsaken är att de flesta barn är vaccinerade mot sjukdomen.
MPR-vaccination, som skyddar mot mot mässling, påssjuka och röda hund, görs i två steg. Den första sprutan ges när barnet är 18 månader, den andra när barnet är tolv år.
Under 1990-talet började alltfler föräldrar avstå från att låta sina barn genomgå den första vaccinationen. Resultatet har blivit att ett relativt stort antal barn i dag saknar skydd mot mässling.
Smittskyddsinstitutet har med en matematisk formel som grund beräknat riskerna för att Sverige drabbas av nya stora mässlingsepidemier. Resultatet har publicerats i Läkartidningen.

Stora epidemier
Om vaccinationerna fortsätter sjunka i hittillsvarande takt är stora mässlingsepidemier att vänta om nio-femton år. Om vaccinationsgraden ligger kvar på nuvarande nivå kommer epidemierna om 20-25 år. Det SMI talar om är större epidemier där 25 000 personer kommer att insjukna varje år. I Gävleborgs län varierar vaccinationsgraden mellan olika kommuner. I vissa delar av länet är den bara 70 procent, i andra delar 97 procent.

Larmrapporter oroar
Vissa föräldrar är negativa till all form av vaccinering. Andra har blivit oroade av de "larmrapporter" som kommit om att vaccinet kan orsaka autism eller andra allvarliga skador.
- Om det upptäcks att ett barn har autism strax efter vaccinationen är det förstås lätt att tro att det finns ett samband. Men det finns inga vetenskapliga belägg för en sådan koppling, säger Göran Hedin.
Mässling är en allvarlig sjukdom som i svåra fall kan ge hjärnskador eller till och med leda till döden. Mot den bakgrunden finns ingen tvekan om att vaccination är att rekommendera, menar Göran Hedin.
Ett sätt att få fler barn vaccinerade är att erbjuda "ångervecka". Ett nej behöver inte vara definitivt utan föräldrarna kan erbjudas att komma tillbaka senare och få sitt barn vaccinerat.
- Detta är något vi jobbar aktivt med i Gävleborg. Det har bidragit till att vaccinationsgraden nu åter börjat öka i länet, säger Göran Hedin.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se