Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av konst i helgen

Gallerierna BGB, Elixir, Boken och Brynästorget i Hofors och Gävle har alla nya utställningar i helgen. Vi ger en kort översikt vad som bjuds bland helgens konst.

Annons

Angelica Palovaara

"Let emotions play"

Galleri BGB, Hofors

17/1 – 1/2

Man känner genast igen stilen när man kliver in i Galleri BGB. För de som sett Gävlekonstnären Angelica Palovaaras målningar förut vet vad jag pratar om. Hon har en omisskännlig stil som man snabbt känner igen när man stöter på den.

Det är mycket svärta och tydliga kontraster. Temat är ofta subkulturella identiteter, ungdom, radikalitet, dekadens. I den nyproducerade utställningen "Let emotions play" i Galleri BGB i Hofors möter vi också slagord som "No future" och "Who is free?".

Men kanske håller identiteten på att suddas ut i hennes verk, eller så håller de på att hamna på glid. I flera av målningarna börjar konturerna smetas ut på olika sätt.

I "Who is free?" börjar det rinna av cigarettröken som blåses ut, i "Because I'm bleeding" är läppstiftet utsmetat och kajalen rinner ner längs ansiktet, i "Let the peel heel" smetas en ansiktsmask ut och sträcker sig utanför ansiktet och i "No future for the wicked" rinner (vad som ser ut att vara) näsblod över målningen.

Var Palovaara är på väg med det här vet hon kanske bara själv. Men det ska bli spännande att följa utvecklingen.

Mats Falk

Galleri Boken, Hofors bibliotek

17/1 – 6/2

Fingertoppskänsla eller lycklig slump av Galleri Boken i Hofors? Bra tajmat hur som helst när de ställer ut Mats Falks politiska satir i januari och början på februari. Utställningen känns ju onekligen aktuell i ljuset av terrordådet i Paris och att politisk satir just nu är under lupp i kulturdebatten.

Falks teckningar (allt gjort i photoshop) är dock ganska långt från den franska satirtidningen Charlie Hebdos nidbilder. Här är det mer en lek med ikoniska bilder som står i förgrunden, svensk satir hör ju till en liten annan tradition än den franska.

Falk förvränger ikonerna och ger dem en ny mening med en, oftast, dagsaktuell tvist. Munchs "Skriet" får en ny spinn i och med Breiviks dåd och de många korsen i bakgrunden. I "Team player" ser vi ishockeyns klassiska ryssfemman men med alla ansikten utbytt mot Putins. Mycket av utställningen kommenterar världspolitiken, speciellt då EU, eurokrisen och storspelare som Barack Obama och Vladimir Putin. Men här finns också satir inriktad på inrikespolitiken.

De satiriska teckningarna är tydliga, vilket är både utställningens för- och nackdel. Det är svårt att missförstå budskapen eller vad verken handlar om vilket lämnar lite åt fantasin. Men samtidigt är teckningarna effektfulla i att nå sitt syfte att få besökaren att fundera kring politik och världstillståndet. Så mer en konstnärligt intressant så är det en politisk intressant utställning.

Karin Nordin

"Chakran och andra dagshändelser"

Galleri Elixir, Gävle Sjukhus

17/1 – 30/1

Karin Nordin ställer ut en mängd olika verk på Galleri Elixir i Gävle Sjukhus som sträcker sig från bland annat måleri, grafik, keramisk relief, skulptur, linoleumtryck och syraetsning. Utställningen är färgstark och väldigt varierad och lyser upp i den sterila sjukhusmiljön.

När Nordin avbildar djur blir det naturtroget som vargarna i "Arg som en varg" eller måsen i "Hur mås det?". Men om djuren blir tydliga och skarpa så blir det mer abstrakt och skissartat när vi människor står som motiv i serien "Väntan 1, 2 & 3". Konturerna blir mer otydliga och flyter samman med bakgrunden.

De olika teknikerna och teman i utställningen visar på en mångsidighet och fantasi som konstnär, Nordin blandar också sådant som känns lite alldagligt med större teman och känslor. Imponerande är också skickligheten och arbetet bakom stengodskeramiken i "Chakran 1-8".

Janne Englund

måleri

Galleri Brynästorget, Gävle

17/1 – 8/2

När Galleri Brynästorget i Gävle ställer ut självlärde konstnären Janne Englund blir det en blandning av surrealistiskt och vikingatema. Englund har gjort en del offentliga utsmyckningar tidigare, har blivit utsedd till månadens konstnär i Sergio Magazine och marmorering och ådring som specialitet.

I utställningen på Galleri Brynästorget är det framför allt de nyproducerade surrealistiska akvarellmålningarna som fångar ögat. Där ser vi fiskar som landskap ("Fiskfjäll"), prästkragar som vindkraftverk ("Vindkraftverk Prästkrage") och ost som havsklippor ("Ostkusten"). Där finns en fin detaljrikedom men också en fin barnslig och humoristisk lekfullhet.

Det är dock inte det enda i Englunds repertoar. Här finns målningar med tidigare nämnda vikingatema samt verk som liknar ådringar i "Snigelmarmor" och "Sköldpaddsspår på sköldpaddsskal".

Utöver utställningen håller Englund även workshop i ådring och marmorering den 24 och 25 januari på samma ställe.

Mer konst

Även Galleri Rosa huset i Gävle har en ny konstutställning i helgen. Det är konstnären Jan Broberg som ställer ut tempereramålningar under titeln "Markens gröda - orumsenliga betraktelser". Vernissage lördag 12-16. Utställningen på går till 1 februari.