Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor av tomrum i centrum

– Visst märker vi att det är lågkonjunktur. Företagen är mer försiktiga än tidigare, säger Ulrika Lagerqvist, pressansvarig på EFM som förvaltar gallerian Nian.

Flera butikslokaler gapar tomma i gallerian Nian. Men nya hyresgäster är på gång, försäkrar Ulrika Lagerqvist.

– Vi har långtgående förhandlingar med företag som är intresserade av de lokaler som DM Mode och Allegro hyrde tidigare. Och det är redan klart att Carlings expanderar in i Vagabonds tidigare lokaler, säger hon.

Att hyra ut kontorslokalerna i fastigheten är däremot svårare. Sedan åklagarmyndigheten flyttade till polishuset är sammanlagt 1 000 kvadratmeter outnyttjade.

– En viss vakansgrad är normalt, men visst märker vi av lågkonjunkturen. Det tar längre tid för företagen att ta beslut, de är försiktigare än tidigare, säger Ulrika Lagerqvist.

I Flanör-huset finns 19 butikslokaler och samtliga är uthyrda. Den enda lediga ytan är en kontorslokal på tolv kvadratmeter.

– Vi har nyligen byggt om och känner väl inte direkt av lågkonjunkturen. Visst är det tufft för en del butiker, men ingen kris, säger Fredrik Thorgren, marknadsområdeschef på fastighetsägaren Norrvidden.

Wasahuset med bland andra Babyproffsen och restaurang Bara Vara som hyresgäster ägs också av Norrvidden. Där står en butikslokal och två små kontor tomma.

Ända sedan Teknikbutiken och Skivbutiken flyttade från Winnhuset för cirka fem år sedan har en butiksyta på 750 kvadratmeter saknat hyresgäster.

Men det betyder inte att lokalen har varit outnyttjad.

– Vi försökte hyra ut den i början, men när det inte gick vägen har den bland annat använts som tillfällig frukostmatsal av hotellet. Troligen byggs den om till konferenslokal till hösten, säger Maria Nilsson, fastighetsansvarig på Winn Hotels Fastighets AB.

Den andra delen av Winnhuset med bland annat Café Java och Forsbergs Blommor som hyresgäster ägs av M2-gruppen.

Även där finns lediga lokaler; två butikslokaler plus fyra kontor på sammanlagt 1 500 kvadratmeter.

I Konturen där Försäkringskassan är en stor hyresgäst står sex procent av den totala ytan outnyttjad.

Bara ett kontor är ledigt medan tre butikslokaler är vakanta.

– Det händer inte lika mycket som tidigare när det gäller nyuthyrningen. Lågkonjunkturen märks marginellt, vi har inte haft några konkurser men en del av hyresgästerna släpar lite med betalningen, säger Hans Hedvall, förvaltare på ISS Property Service.