Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor med folkmusik

SANDVIKEN
Det blir stor folkmusikfest i Sandviken 31 mars till 6 april.

Annons
- Det här ingår i den stora folkmusiksatsning som vi gör i Gästrikland, säger Kalle Dardarnell, ordförande i arrangörsföreningen i Gästrikland. I sommar fortsätter vi med ett stort evenemang i norra Gästrikland innan Gävle och Hofors genomför sina program under hösten.

Över 200 medverkande
Musikfesten i Sandviken har över 200 medverkande. Bland annat tar folkmusiken klivet in i nya lokaler.
- Jag är säker på att den publik som normalt kommer till Lill-Puben även gillar den här typen av underhållning, säger Jimmy Johansson i den lokala arrangörsföreningen. Bland annat kommer Anna Jörgensdotter och Mathias Åberg att läsa dikter.
Även Spelmanslaget ska underhålla pubpubliken tillsammans med irländsk musik och så det stora hemmahoppet Drevensemblen med Lasse Forsberg som ankare.

Samarbete
- Samarbetet har utvecklats med allt som kan förknippas med musik och dans, förklarade Kalle Dardarnell. Samarbetet gäller också skolor, kulturskolor och föreningar. Fjolårets succé har gjort det lätt för oss att satsa vidare.
Ett ungdomsprojekt har lanserats och det är Per Börjesson, kulturskolan i Sandviken, som ligger bakom det.
- Det blir uruppförande i Gävle den 4 oktober, berättar Per Börjesson. Det blir ett drama som handlar om ett Trollbröllop på Lustigknopp. Vi skriver både text och musik.
Lördagen den 5 april blir det också en unik föreställning i Sporthallen i Kungsgården. Då ska Susanne Rosenberg sjunga på det speciella sätt som Lisa Boudré gjorde under 1900-talet.

Sång på gammalt vis
- Lisa sjöng på ett mycket speciellt sätt, säger också Göte Andersson i arrangörsföreningen. Hon var en vissångerska från Bro i Storvik och hennes sångsätt har rötter från 1700-talet.
I Yttermyra i Ovansjö hittades 1992 en musikskatt. Det har blivit boken Angläser och Kadriljer. Det är tolv danser från 1800-talet som nu ska framföras av Ovansjö Folkdanslag.

Körsång
Det blir också körsång. Det är Bro manskör, Hagakören, Finska kyrkokören, Blandade kören och Hammarkören som var för sig ska sjunga folkmusik för att sedan avsluta i ett jättekör med över 100 sångare.
Programmet i Ockelbo är i stort sett färdigt. Men det återkommer vi till.

JÖRGEN LARSSON